Sikkasztás miatt vádat emelt a Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség egy volt főmuzeológus ellen, aki egy budapesti múzeum raktárából a rábízott gyűjteményből mintegy harmincmillió forint értékben műtárgyakat tulajdonított el 2016-2017-ben – közölte a fővárosi főügyészhelyettes csütörtökön az MTI-vel.

Sikkasztással vádolnak egy volt főmuzeológust
Fotó: Pixabay

Fürcht Pál a közleményében azt írta, a 64 éves egykori főmuzeológus a 2016 őszétől 2017 októberéig eltulajdonított műtárgyakat – 20 kisplasztikát, 73 metszetet, 56 festményt -

legalább 3,1 millió forintért értékesítette egy budapesti régiségboltban.

A műtárgyak 20. századi művészek alkotásai voltak, de akadtak közöttük ismert és ismeretlen művészek 18. és 19. századi festményei, rézkarcai, litográfiái is.

Az alkotásokat a rendőrség – Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikája kivételével – a házkutatások során megtalálta, lefoglalta, majd visszaadta a feljelentő múzeumnak – tette hozzá a főügyészhelyettes.

Az ügyészség jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás miatt emelt vádat a büntetlen előéletű volt főmuzeológus ellen. Arra az esetre, ha a vádlott a bírósági előkészítő ülésen beismeri a tettét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, két év – öt évre felfüggesztett – szabadságvesztés, pénzbüntetés és vagyonelkobzás kiszabását indítványozták a bíróságnál.

Akkori sajtóinformáció szerint a Magyar Nemzeti Múzeumból tűnt el több műtárgy 2016-2017-ben; ezt a múzeum sajtóosztálya annak idején megerősítette. Az intézmény 2017 novemberében tett feljelentést.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Szerencsétlen...szeretett volna egy pár pillanatig jól, de legalább jobban élni...majdnem úgy, mint egy győzike...
Nem tudott várni az eladással, akkor talán nem bukik...
Most járhat tárgyalásokra, és az egyre fogyó vagyonka miatt ingyenkonyhára...mert a védelem nem olcsó mulatozás...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.