Összehangolt akcióban ütöttek rajta egy újabb unokázós csalón a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói 2020. augusztus 11-én a II. kerületben – közölte a rendőrség honlapja.

A közleményhez egy sokkoló hangfelvételt is mellékeltek: ezen két telefonbeszélgetés hallható, az első esetben a csaló nem járt sikerrel, a másodikban viszont igen.

Érdemes meghallgatni, hogyan hitetik el az idős emberekkel, hogy egy rokonuk autóbaleset áldozata lett és azonnal készpénzre van szüksége:

Az elfogást megelőzően a nyomozóknak olyan információ jutott tudomására, hogy a 74 éves budapesti J. László egy II. kerületi idős nőtől készül átvenni egy nagyobb pénzösszeget.

A nyomozók a férfit azt követően fogták el, miután megszerezte a 20 millió forint értékű valutát és ékszereket.

A XIII. kerületi rendőrök július 28-a óta nyomoztak az akkor még ismeretlen férfi ellen, aki elfogásáig három másik idős nyugdíjastól szerezte meg megtakarított pénzét, családi ékszereit. A bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható J. Lászlót a nyomozók két hét alatt azonosították.

A nyomozás adatai szerint a sértetteket J. László jelenleg még ismeretlen társa hívta fel vezetékes telefonjukon és az idősek megtévesztésére minden esetben ugyanazt a sémát alkalmazta; a férfi a beszélgetés során rendőrnek adta ki magát, és azt állította, hogy egyik családtagjuk súlyos balesetet okozott és azért, hogy ne kerüljön börtönbe, óvadékot kell fizetniük.

Hangfelvétel: így lopnak el halálra ijesztett idős emberektől akár milliókat az unokázós csalók

Az álrendőr a beszélgetés közben kifaggatta az időseket családtagjaikról, így sokszor maguk a sértettek árultak el olyan információkat, melyet a csalók a beszélgetés során felhasználtak, hogy még hitelesebbé tegyék a kitalált történetet. Az áldozatok meggyőzése érdekében volt, hogy a hívó átadta a telefont mellette lévő társának, aki a sértettektől megszerzett információkat felhasználva eljátszotta a bajba került rokont; így a stressztől és a jól koreografált történettől az idősekben fel sem merült a gyanú, hogy egy megszervezett csalás áldozatai lettek.

A telefonáló miután meggyőzte a sértetteket, társát, J. Lászlót az idősek lakcímére, vagy egy megbeszélt találkozási helyre irányította, ahol a férfi a pénzt és az ékszereket átvette.

A BRFK unokázós nyomozócsoportja a zseblopási alosztály nyomozóival közösen fogták el J. Lászlót, akit előállították a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIII. kerületi Rendőrkapitányságára, ahol a férfit 4 rendbeli csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A férfit őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására. A bíróság augusztus 14-én J. László bűnügyi felügyeletét rendelte el.

A nyomozók a 76 éves idős nőnek a közel 20 millió forint értékű valutáit és ékszereit hiánytalanul visszaadták.

A rendőrök J. László még ismeretlen társai ellen jelenleg is nyomoznak.

(police.hu)

(Fotó: pixabay.com)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
Öregszünk és Alzheimer elvtárs is besegít. De hogy hihetik, hogyha fizet nem kerül börtönbe? Vagy mire gondolnak? Balesetnél meg fizet a biztosító. Vagy ha nem azt azért később intézik - ha saját hibás volt - vélem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.