Az új, januártól érvényes kamatplafon az érintett, nagyobb hazai bankoknál 7,3 százalékos maximális THM-et határoz meg.

Januártól az eddiginél sokkal kedvezőbb lakáshitelek vehetők fel

Kedvezőbb lakáshitelek jönnek. Forrás: Pixabay

Az eddigi kamatplafon 8,5 százalék volt. Egy új, átlagos szerződés esetében közel 15 ezer forinttal csökken a törlesztő – írja a 444.

Az önkéntes kamatplafont október 9-én vezették be, leginkább lakáshitelekre a bankok. Kilenc nagy pénzintézet abban állapodott meg, hogy nem nyújthatnak 8,5 százaléknál magasabb THM érték mellett lakáshitelt, illetve hogy a piaci kamatozású vállalkozói forgóeszköz hitelek kamata nem haladhatja meg a 12 százalékot. A maximális THM értékét csökkentették most 7,3 százalékra. A versengő bankoknál a valóságban akár 7 százalék alá is eshetett az újévben a kamatszint.

A Bank 360 szerint egy 600 ezer forintos havi jövedelemmel 20 éves futamidőre felvett 20 millió forintos lakáshitelnél a kamatplafon 8,5-ről 7,3 százalékra mérséklése közel 15 ezer forintos törlesztőrészlet csökkenést eredményezett. Nagyon rosszul jártak azok, akik október elején, vagy azelőtt vették fel a hitelüket. Ők, akik mindössze három hónappal korábban kötöttek szerződést, 20-30 ezer forinttal fizethetnek többet ugyanazért a lakáshitelért, mint amiket 2024 januárjában vesznek fel az emberek.

Azoknak, akik körülbelül egy évvel ezelőtt vettek fel lakáskölcsönt 10 százalék körüli THM-mel, megfontolandó lehet a hitelkiváltás lehetősége. A jelenlegi 7 százalék körüli ajánlatokkal jelentős összeget spórolhatnak, a hitelkiváltás költségeinek dacára is.

Forrás: 444
Fotó: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ezért finanszírozzák a folyószámlát 0,5 % kamattal! Tehát a "" jószivű"" állam és a bank helyett a számlát kényszerből vezettető (pl fizetést már csak oda utaltathatsz) vagyis te adsz nekik pénzt! És amikor ki akarnál venni a 150 ezer felett, akkor még rá is fizetsz! De az állam veri a mellét!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.