Hétfői találkozóján az építési és közlekedési miniszter és a főpolgármester új, átfogó megállapodást kötött a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés viszonyának rendezéséről.

Lázár János és Karácsony Gergely megállapodott a tömegközlekedésről

Lehet utazni tovább. Forrás: Pixabay

Megállapodásuk szerint a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén, a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is – írja az Infostart. A Pest megyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet 2024. március 1-től a BKK járatain is elfogadják. Mindegyik bérletet mindkét fél árusítani fogja, minden értékesítési csatornáján – olvasható a miniszter és a főpolgármester közös sajtóközleményében.

Az eddigi, számos vitára okot adó költségalapú elszámolás helyett a felek abban állapodtak meg, hogy a Budapest-bérletből, a Pest megyei bérletből és az országbérletből származó bevételt, és az ahhoz kapcsolódó menetdíj kiegészítést – az adott érvényességi terület sajátosságaihoz igazodva – teljesítményarányosan osztják meg.

A miniszter és a főpolgármester egyetértett abban, hogy az eddig a Fővárosi Önkormányzatot illető évi 12 milliárd forint normatív költségvetési támogatás helyett 2024-től közösen olyan rendszert alakítanak ki, ami egyaránt szolgálja a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés bevétellel nem fedezett költségeinek megtérülését.

A minisztérium és a főváros lezárja a tavaly év végén megszűnt korábbi agglomerációs megállapodással kapcsolatos elszámolási vitákat is. Az új, átfogó megállapodás eredményeként a Fővárosi Önkormányzat agglomerációs költségtérítés 2022-2023-as elszámolásként 5,57 milliárd forintot fizet a MÁV-nak. A megállapodás technikai részleteit a minisztérium és az önkormányzat a közlekedési vállalatok bevonásával dolgozza ki úgy, hogy az új rendszer március 1-jén hatályba léphessen.

Forrás: Infostart
Fotó: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Na végre. Így kell ezt, nem üzengetni fröcsögni, maszatolni a szart, egymásra mutogatni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.