Óriási kereslet-élénkülést mutatnak a lakáshitelek piacán. Májusban már 129 milliárd forintnyi lakáscélú hitelszerződést kötöttek a magyar háztartások, amire utoljára két évvel korábban volt példa, amikor kedvezményes hitel robbant be a piacra. 

A Portfolió közül elemzést arról, hogy megrohanták a bankokat a magyar lakáshitel-felvevők. 

Miután az OTP Bank július 1-jével megemelte a kamatait, sokan hasonló lépést vártak a többi banktól is, de egyelőre nem drágultak meg tömegével a lakáshitelek. A 7,3%-os önkéntes THM-plafon megszűnése és a szinte minden piaci várakozást felülmúló lakossági kereslet egyaránt indokolná a drágítást, a bankok közötti éles verseny és a hozamok újbóli csökkenése viszont éppen ellenkezőleg hat. Érdemi és pláne tömeges kamatcsökkenésekre viszont továbbra sincs nagy esély, ezért nem éri meg várni a lakáscél megvalósításával a hitelkamatok miatt – fogalmaz a gazdasági portál. 

Az MNB legutóbbi adatai óriási kereslet-élénkülést mutatnak a lakáshitelek piacán. Májusban már 129 milliárd forintnyi lakáscélú hitelszerződést kötöttek a magyar háztartások, amire utoljára két évvel korábban, a Zöld Otthon Program idején volt példa. Idén az első öt hónapban 2,5-szer annyi lakáshitelt (515 milliárdot) vett fel a lakosság, mint egy évvel korábban.

Mi történik Magyarországon? – Megrohanták a bankokat

Ez nem egyszerűen a CSOK Plusznak köszönhető. Ha csak a piaci kamatozású forinthiteleket nézzük, 2021 öt erős hónapját leszámítva még nem vettek fel ezekből sem annyit a háztartások, mint idén májusban. Robbanásszerűen alakul az idei kereslet, ami lehetővé tehetné a bankoknak, hogy szigorúbban árazzák lakáshiteleiket.

Összességében tehát meglehetősen bizonytalan a lakáshitelkamatok jövője, az mindenesetre valószínűsíthető a hozamkörnyezet ragadósságát elnézve, hogy tömeges és érdemi kamatcsökkentésekre a következő hónapokban sem fog sor kerülni, így nem érdemes várni a kamatok miatt a lakáscél megvalósításával.

Nagy átlagban jelenleg mintegy 18%-kal alacsonyabbak az elérhető törlesztőrészletek egy 20 éves lakáshitel esetében, mint egy évvel ezelőtt, ugyanakkor a 2021-es mélypontokhoz képest még mindig mintegy 25%-kal feljebb van a havi teher. Ennyit jelent, hogy nem 4% körül, hanem 6% felett tartózkodnak az átlagos lakáshitelkamatok

- írta az elemzés. 

Forrás: Portfolio.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.