Az utóbbi időszakban a drágulás és az infláció a mindennapok részévé vált, ám ettől függetlenül nem fáj kevésbé, amikor egy újbóli áremelkedéssel nézünk szembe. 

A hírek szerint idén nagyjából "csak" 8-10%-os drágulással kell számolnunk, legalábbis ami a strandbüféket és a fesztiválok streetfood éttermeit illeti – írja a Portfolio.hu

"Ijesztő lehet egy streetfood kocsinál 3500 forintért hamburgert venni, de az az igazság, hogy az elmúlt években olyan mértékben emelkedtek a költségeink, hogy az 5 ezer forintos ár sem lenne túlzás" – mondta a lapnak Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke, majd hozzátette, az elmúlt években az alapanyagok ára megduplázódott, magasabb fizetést igényelnek a dolgozók, továbbá az energiaárak és a fesztiválbelépők is drágábbak lettek. 

3500 forintos hamburger és 1800 forintos lángos – A vállalkozók szerint ezeknek a duplája is normális lenne, csak nem merik megemelni

Forrás: Pixabay

A 20 százalékos áremelés is indokolt lenne a rendezvényeken vagy a strandbüféknél, de idén valószínűleg csak 8-10 százalékos drágulás lesz, ennél nagyobbat nem mernek emelni a vállalkozók, mert félnek attól, hogy vendégeket veszítenek

– mondta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Ám arra hívta fel a figyelmet, hogy ne lepődjön meg senki, ha 1800 forint lesz egy sajtos-tejfölös lángos, vagy 3500 forintba kerül majd a hamburger.

Forrás: Portfólió

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
Ha megyünk ilyen helyre nyaralni akkor kerülöm nagy ívben a büfé kocsikat.Vsn rá pénzem de elvből nem adok 3500ft ot egy nyamvadt hamburgerre mikor ennyiből 5 öt csinálok és friss húsból friss saláta friss hozzá valókból grillen megsütve
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kakukkmadár
Mert a jó magyar "klasszikus" kevés munka-nagy haszon vállalkozó egy tökkelütött hülye, aki képtelen felfogni amit a pl. bécsi törökök már régen tudnak: a megfizethető("olcsó") áru termékből nagyságrenddel több fogy, így a kisebb árrés a végén sokkal több hasznot hoz! A magyar rabló meg csak emel, emel és emel, ezzel kizárja a kispénzűeket és azokat is, akik nem szeretik ha hülyének nézik őket, aztán meg rinyál, hogy duplájára kell emelni...dögöljenek éhen. ( Tessék megnézni mondjuk Agárdon, milyen a forgalma az 5900 Ft-os hekkesnek, és milyen a 8000 Ft-osnak. Vagy nézzük a siófoki gyros-os törököt, aki sokat és jót ad olcsón...milliókat forgalmaznak - naponta!)
CsipkeRózsa
"Jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint"
Bélabá
@rokker33: Szerintem inkább 10-et, a saját készítésű hamburger minden jóval kijön 350 Ft-ból. Ahogy a fagyi alapanyaga sem kerül többe 10 Ft-nál egy adagra vetítve. Kapzsiság és mohóság, no meg a lustaság. Jobb 1 hamburgeren keresni 3000 Ft-ot, mint pl 10 db 650 Ft -os áron - ugyanúgy 3000 Ft profit, csak 10-szer annyi munka.
Bélabá
20 db lángoshoz kell kb 1 kg liszt, 1 fél élesztő, 1 teáskanál cukor. Alapanyag ár: 150 Ft (áfával)
Egy liter étolaj biztos elég 20 lángos kisütésére. +600 Ft. 2 KWh áram biztos elég a sütéshez. Ez kb 200 Ft a nem lakossági kedvezményes. 20 db lángos 950 Ft. Kicsit több mint a fele húsz azaz 20 db ára, mint amennyiért egyet adnak. És még emelne. Hát van bőr a képén...
CsipkeRózsa
@Bélabá: A költségeket is számold hozzá. Munkabér és terhei, helyiség bérleti díja, tisztitószerek, adminisztráció, gépek, stb.

Persze, akkor is drágán adják az ételeket.
Bélabá
@CsipkeRózsa: Persze, de a munkabért, meg a bérleti díjat, meg a gépeket ne néhány vevőn akarja behozni. Ha 100 Ft lenne a fagyi, 300 a lángos, 500 a hamburger, sorban állnának érte, nem győznék készíteni. És biztos vagyok benne hogy a profitjuk is jóval nagyobb lenne, igaz jóval több munkával.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.