Úgy tűnik, sokasodik azoknak a magyaroknak a száma, akik inkább otthon hagyják autójukat és más módon közlekednek. A Magyar Ásványolaj Szövetség szerint az üzemanyag-fogyasztás csökkent hazánkban az év első 6 hónapjában.

Mérséklődött az üzemanyag-fogyasztás Magyarországon 2024 első hat hónapjában – jelentette friss adatai alapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ). Visszaesett a motorbezin és a gázolaj iránti kereslet is ahhoz képest, ami előző évben ugyanekkor volt jellemző – tudatta az MTI.

A prémium üzemanyagok iránt ugyanakkor emelkedett a kereslet, ez a piaci trendek változására utal.

Autó? Inkább nem – Egyre többen döntenek így a benzinár miatt

Kevesebben vesznek üzemanyagot a MÁSZ adatai alapján – Fotó: pixabay

Hazánkban az idei első fél évben 0,3 százalékkal kevesebb motorbenzin és 1,2 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott a kiskereskedelemben a tavaly ilyenkorhoz képest. Vagyis az üzemanyag-fogyasztás átlagosan 0,9 százalékkal csökkent.

A Magyar Ásványolaj Szövetség arról is beszámolt, hogy az említett időszakban a teljes üzemanyag-fogyasztás 1,874 milliárd liter volt: 741,9 millió liter motorbenzint és 1,132 milliárd liter dízelt vásároltak a járművekbe a MÁSZ-tagvállalatok adatai szerint – írta az MTI.

A prémium motorbenzin fogyasztása 12,3 százalékkal emelkedett – ezzel elérte a 128,3 millió litert, ellenben a 95-ös motorbenzinből 613,6 millió liter kelt el – ez 2,6 százalékos mérséklődést jelent.

Nőtt a prémium dízel fogyasztása 16,4 százalékkal, 91,8 millió literre, míg a nem prémium gázolaj eladása 2,5 százalékkal csökkent – 1,04 milliárd literre.

Hazánkban egyébként a MÁSZ-tagvállalatok csaknem 1.050 töltőállomást üzemeltetnek. A teljes kiskereskedelmi forgalomban eladott benzin körülbelül 75 százalékát, a gázolaj pedig mintegy 66 százalékát adják el a szövetség tagjai – tudatta az MTI.

Forrás: MTI, penzcentrum.hu
Fotó: pixabay

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Feller_Peti
Figyeltétek már? Reggel amikor mennek dolgozni a fővárosban az emberek: 1 autó, benne egy sofőr(utas), és senki más.

Micsoda környezetvédelem!
Menőmanó
Nem csökkent az autósok száma, csak nem itt vették a drága benzint, hanem a szomszéd országokban olcsóbban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.