A hőségben az egyébként tökéletesen működő kéményeknél légdugó alakulhat ki. Ilyenkor a kéménybe beszorult hideg levegő nem engedi ki a meleg, felfele törekvő füstgázt, így az visszaáramlik a lakásba és szén-monoxid keletkezik.

A melegben gyakrabban riasztják a tűzoltókat szén-monoxid miatt is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki. A hőségriasztás kezdete óta 69 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt – derült ki az országos tisztifőorvos és katasztrófavédelem közös közleményében.

Ez a jelenség több tényező kombinációjából ered. A kémény működéséhez szükséges, hogy a belső és külső hőmérséklet között különbség legyen. A meleg időben ez a különbség csökken, ami lassíthatja vagy megakadályozhatja a kéményben a megfelelő huzat kialakulását. A nyári időszakban gyakori, hogy a külső hőmérséklet magasabb, mint a kémény belsejében, ezáltal a kéményben nem jön létre a megfelelő légnyomáskülönbség, ami szükséges lenne a füstgázok megfelelő elvezetéséhez.

A hőség miatt életveszélyes helyzet alakulhat ki – Figyelmeztet a katasztrófavédelem – Már 69 alkalommal vonultak

A szénmonoxidmérő életeket menthet Fotó: 123rf.com 

Meleg időben a levegő kevésbé mozog, különösen ha nincs szél. Ez azt jelenti, hogy a kémény természetes huzata gyengébb lesz, ami légdugót okozhat.

Miért veszélyes?

A légdugó miatt a szén-monoxid, amely normál esetben a kéményen keresztül távozna, visszaáramolhat a lakótérbe. A szén-monoxid mérgező gáz, amely színtelen, szagtalan, és nagy koncentrációban életveszélyes. Fontos, hogy a kéményeket rendszeresen tisztítsák és karbantartsák, hogy a légáramlás zavartalan legyen. Nem mellesleg az is fontos, hogy lakás megfelelően szellőzik-e, különösen a kémény közelében lévő helyiségekben. Telepítsünk szén-monoxid érzékelőket a lakásban, különösen a hálószobákban és a kémények közelében. Ezek az érzékelők időben figyelmeztetnek a gáz jelenlétére.

Nyáron különös figyelmet kell fordítani a fűtőberendezések használatára és a kémények állapotára. Ha gyanítjuk, hogy légdugó alakult ki, azonnal szellőztessük ki a helyiséget.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.