Franciaország erősíteni fogja katonai műveleteit Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásai ellen és indítványozza az ENSZ Biztonsági Tanácsának mielőbbi összehívását, hogy a terrorizmus elleni határozatot fogadjon el – mondta Francois Hollande francia államfő hétfőn a francia kongresszus előtt elmondott ünnepi beszédében Versailles-ban.

A köztársasági elnök a parlament két háza, a nemzetgyűlés és a szenátus együttes ülése előtti felszólalásában jelezte, hogy a Charles de Gaulle repülőgéphordozó-anyahajó csütörtökön elindul a Földközi-tenger keleti térsége felé, s ezzel Franciaország megtriplázza az erejét a térségben. Jelenleg 12 bombázót állomásoztat a francia légierő az Egyesült Arab Emirátusokban és Jordániában, amelyekkel az Iszlám Állam szíriai és iraki állásait támadják.

Francois Hollande elmondta, hogy a Franciaoszág történelmének legsúlyosabb terrortámadását, a legalább 129 áldozattal és több mint 350 sérülttel járó párizsi merényletsorozatot Szíriában tervelték ki és Belgiumban szervezték meg és készítették elő.

A franciákat "kitartásra, egységre, világos gondolkodásra, méltóságra kérte a háborús tettek ellen", amelyben 19 ország állampolgárai vesztették életüket.

Az államfő jelezte azt is, hogy a "következő napokban" találkozik Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnökkel, hogy egyeztessenek a terrorizmus elleni összefogásról.

"A nemzetközi közösség megosztott és nem koherens. Franciaország a (szíriai) konfliktus kezdete óta az egységet sürgeti a kellő fellépéshez. Több légicsapás szükséges és jobban kell támogatni azokat, akik az Iszlám Állam ellen harcolnak. Össze kell fogni azokat, akik képesek az Iszlám Állam ellen felvenni a harcot egy nagy koalíció keretében, ezen dolgozunk" – hangsúlyozta Hollande.

"Ebben a szellemben fogok a következő napokban Obama és Putyin elnökkel találkozni, hogy egyesítsük az erőinket" – tette hozzá. Azt is bejelentette, hogy Párizs kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsának mielőbbi összehívását, hogy egy olyan határozatot fogadjon el, amely jelzi a "közös szándékot a terrorizmus elleni harcra".

Belpolitikai szinten a támadásokat követő órákban kihirdetett rendkívüli állapot meghosszabbítását kérte az államfő három hónapra a képviselőktől.

A kormány "szerdán egy törvénytervezet terjeszt elő, a rendkívüli állapot három hónapra történő meghosszabbításáról", és az alkotmány módosítását is javasolja annak érdekében, hogy végrehajtó hatalom "a háborús terror ellen fel tudjon lépni". A rendkívüli állapotról szóló törvényt 1955-ben az algériai függetlenségi háború kitörésekor fogadta el a francia parlament, és elemzők szerint számos eleme aktualizálásra szorul.

Az elnök azt is közölte, hogy az igazságszolgáltatásban és a rendőri szerveknél 8500 új munkahelyet hoz létre a kormány, a hadsereg állományát pedig nem csökkenti tovább.

Ötezer rendőri és csendőri munkahelyet hoz létre a kormány a következő két évben, az igazságügyi minisztériumban további 2500 posztot, a vám- és határügyi szerveket pedig ezer emberrel erősítik meg. Elemzők szerint erre azért van szükség, mert a titkosszolgálatokhoz befutó információk feldolgozására, illetve a megfigyelésekre és a megfigyeltek tényleges ellenőrzésére nincs elégséges személyi állomány.

A köztársasági elnök 45 perces beszédét ovációval, állva ünnepelte az 577 képviselő és 348 szenátor, akik kivételesen nem a parlamenti frakciók szerint, hanem ábécé sorrendben foglaltak helyett a kongresszusban.

A képviselők spontán módon az államfővel együtt elénekelték a La Marseillaise-t, a nemzeti himnuszt.

A francia kongresszus nagyon ritkán, csak rendkívüli események alkalmából, általában alkotmánymódosításokra ül össze. Az 1958-ban kezdődött V. köztársaság történetében eddig csak 21 alkalommal került erre sor.

Francois Hollande beszédét szavazás nélküli parlamenti vita követi Versailles-ban, de azon az államfő nem vesz részt.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@Szókrakész: 24.hu/kulfold/2015/11/16/minden-amit-az-iszlam-allam-elleni-haborurol-tudni-kell/

Olvasd el, nagyon jo cikk. A franciak nem most kezdtek el a bombazasukat, viszont Hollande is hajlamos a francia orban kepeben elonyt kovacsolni a helyzetbol, amennyit lehet, ... Kb. ugyanugy, mint a Nagy Imre ujratemetesen tette orban az oroszok beigert kizavarasaval, ami addigra mar tole fuggetlenul bevegzett teny volt.
Talan nem kene minden politikust 100 %-ig elfogadni es szajtatva kovetni...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szókrakész
@Csizmás Kond: Képzeld most mi fegyvert eladhatnak.
A bankok meg már dörzsölik a kezüket, hogy megint kölcsönt adhatnak az államoknak a háborúkhoz.
Ki van ez találva.
karma1
@Szókrakész: A politikaban lehet hogy nem, de a terrorcselekmenyek elkoveteseben igen...:o)) Azt csak kozvetve iranyithatjak a nagyokosok...

Sajnalom, hogy azon pedig meg sem dobbentel, hogy orban szep suttyomban, mutyiban AKARKIKNEK arulja ki eppen a haza't

Erdekes szinten van az ingerkuszobod...
Szókrakész
@karma1: A tieddel lehet gond, ha még most se fogod fel, hogy a terrorszervezeteket is el kell látni fegyverrel, a rengeteg vadi új Toyota terepjáróval, kommunikációs eszközzel...
Ők is létre lettek hozva, adva nekik egy ideológiát, akciótervet és mindemellé védelmet is.
Csak az ilyen kamikaze merénylők mennek a levesbe, az irányítók, az ötletgazdák pedig boldogan éldegélnek a nagy luxuspalotáikban, míg meg nem halnak.
És ők nagyon hosszú életűek, úgy mint a Harc a terrorizmus ellen, vagy harc a drog ellen, vagy harc a...
Ez egy kitalált valami elleni harc, egy nemlétező akármi, amire mindent rá lehet fogni, amibe mindent bele lehet csomagolni. Mert valójában politikai, gazdasági, hatalmi célokért folytatott gyilkosságsorozatok, amit ideológia, izmusok, vallás mögé bújtatnak.
Cui prodest?

Orbánnal kapcsolatban pedig már az első Orbán kormány óta mondom a magamét. Hidd el konkrétan tudom mit tettek, mit tesznek ezzel az országgal.
De tegyük hozzá, hogy a baloldallal tandemben, a ő beleegyezésükkel, segítségükkel, együttműködésükkel.
Itt mind egy "Umbrella"(aki tudja mi az igazi jelentése, az érti is mire gondolok) alatt van.
Mind vezényszóra teszi és védett is mellette.
karma1
@Szókrakész: Sajnos ebben igazad van, a baloldalnak - ha nem egeszen saros, - mar regen robbantania kellett volna. Nem tette, nem teszi,...:o((((
Szókrakész
@karma1: De pont az a baj, hogy ők is tele vannak korrupciós ügyekkel.
Kéz kezet mos alapon megy itt minden.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.