Emelkedik a lezárt ügyek száma.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) folyamatban lévő vagy már lezárt ügyek számának csökkenő tendenciája, valamint a lezárt esetek számának emelkedése azt mutatja, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezménye hosszú távú hatékonyságát biztosító reformok egyértelműen javították a bíróság ítélethozatalát és azok végrehajtását – közölte a 47 tagországot számláló, strasbourgi székhelyű Európa Tanács csütörtökön.

Az EJEB ítéleteinek végrehajtásáról szóló, a 2018-as évet értékelő jelentés szerint az Európa Tanács valamennyi tagországát érintő, folyamatban lévő vezető ügyek száma csökkenő tendenciát mutatva év végére 1248-ra csökkent, a legalacsonyabbra 2010 óta. A még nem teljes mértékben befejezett ügyek száma – beleértve az ismétlődő eseteket is – 2006 óta a legalacsonyabb szintet érte el tavaly.

A jelentés szerint az ítéletvégrehajtást segítő reformoknak köszönhetően összességében jelentősen, 2700-at meghaladva növekedett a lezárt ügyek száma. Ezek közül több mint 2000 volt a precedensértékű, ami magasan meghaladja az előző években befejezett ügyek számát, és az 1998 óta lezárult összes ügy mintegy 75 százalékát tették ki.

Kiemelték, hogy három ország esetében rekordszámú ügyet zártak le 2018-ban. Oroszország esetében 385-öt, Törökország estében 372-t, Ukrajnával szemben 318-at.

Méltatta a jelentés azt is, hogy csak az elmúlt két évben 6796 ismétlődő ügyet sikerült kárpótlással, illetve jogorvoslattal lezárni a tagállamoknak köszönhetően. Ezek közül közel 300 volt precedensértékű – közölték.

Magyarország tekintetében a jelentés azt mutatta, hogy az EJEB kártérítésként vagy méltányos elégtételként összesen 5 578 364 millió euró (egy euró mintegy 320 forint) ítélt meg a kérelmezőknek 2018-ban. Az összeg a hatodik legmagasabb volt az Európa Tanács 47 tagországa között.

Mint közölték, 6151 folyamatban lévő ügyből 252 végrehajtása még nem történt meg teljeskörűen. Ezen ügyekből 201 ismétlődő, amelyek között 51 precedensértékű. A Magyarországot érintő, folyamatban lévő ügyek száma az ötödik legmagasabb a tagállamok között. A bíróság összesen 56 magyar vonatkozású ügyet zárt le 2018-ban, ez a szám tizenegyedik a tagországok között.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
@Shikari: Látom, érted a dolgot! Hát azért az ügyek jelentős részét azért ítéltetik el, mert azért nem egy esetben az ügyek tíz éven túl is elhúzódnak. És aki börtönben van, annak is illik legalább emberhez méltónak látszó környezetben élni. Élnél te olyan lakásban, ahol a WC-t csak egy ócska függöny választja el az ágyadtól, ahol 8-10 vagy több ember van egész nap? Innen lehet beszélni a dolgokról. Tudom. Megérdemlik! Ez is egy megoldás. Jó ez nekik. Ja! Jártál már börtönben? Úgy látogatóként?
tudode
Szégyene az országnak, hogy az EU-t 0,2%-ban kitevő, legalább 90%-ban jogÁSZOK ilyen vacakul bánnak a JOGGAL, hogy.
.
""" A Magyarországot érintő, folyamatban lévő ügyek száma az ötödik legmagasabb a tagállamok között """
.
A REPÜLŐS GIZI néni elbújhat EZEK MÖGÖTT kleptomániában "is"!
csak úgy....
@Shikari: Írígykedsz dade ? Köne néked is valami kártírítési összeg a szomorú sorsodér? mikó dógoztá utoljára ,te nagyon al vállalkozó?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.