Lincseléshez hasonlította az ellene folyó vizsgálatot egyik kedd reggeli Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök.

Trump szerint nem alkotmányos eljárás, hanem lincselés folyik ellene

Az elnök szerint a republikánusoknak emlékezniük kell rá, hogy ha egy napon demokrata párti elnök kerül a Fehér Házba és a republikánusok lesznek akár kicsiny többségben is a képviselőházban, akkor "megfelelő eljárás, korrektség vagy bármiféle jogi alap nélkül" felmenthetik az elnököt.

"Minden republikánusnak emlékeznie kell rá, hogy aminek most tanúi vagyunk, az lincselés. De győzni fogunk"

- írta a mikroblogban Donald Trump.

A képviselőház hetekkel ezelőtt kezdte meg az elnök elleni alkotmányos vádeljáráshoz (impeachment) szükséges előzetes vizsgálatokat Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi telefonbeszélgetése miatt.

Az elnök mostani bejegyzése nagy figyelmet keltett az amerikai sajtóban és a politikusok körében egyaránt, elsősorban azért, mert a "lincselés" kifejezést használta. A kifejezést ugyanis az amerikai történelemben többnyire akkor használták, amikor fehér bőrű csőcselék fekete amerikaiakat gyilkolt meg. A 19. és a 20. században az amerikai Délen több ezernyi afroamerikait lincseltek meg veréssel vagy akasztással.

Trump korábban rendszerint a "boszorkányüldözés" kifejezéssel élt. Mostani bejegyzése elsősorban az afroamerikai törvényhozók körében keltett megütközést.

A 79 éves Jim Clyburn, dél-karolinai demokrata párti képviselő kedden a CNN hírtelevíziónak úgy fogalmazott:

"én déli vagyok, és ismerem e szó történetét, ezért azt is tudom, hogy nagyon, nagyon óvatosan kell bánni a használatával".

Bobby Rush, Illinois demokrata párti képviselője – szintén afromamerikai politikus – a Twitteren fejezte ki megdöbbenését.

"Mi az ördög van magával? Tudja, hogy hány, hozzám hasonló embert lincseltek meg a magához hasonló emberek?"

- fogalmazott Trumphoz intézett üzenetében a politikus. Egyúttal Twitter-bejegyzése törlésére szólította fel az elnököt.

Az Egyesült Államok törvényhozása egyébként csak egy évvel ezelőtt, 2018 decemberében fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében a lincselés szövetségi bűncselekmény. 1918 óta több mint 200 lincselés elleni törvényjavaslatot terjesztettek a szövetségi kongresszus elé, de mindegyiket leszavazták.

(Kép: MTI/AP/Andrew Harnik)

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Trump nagyon jól tudja mit fed a lincselés szó...nem véletlenül használ ilyen kemény szavakat, melyeket csak az nem érti, aki nem akarja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.