Az új típusú koronavírus már több mint 22 ezer ember halálát okozta Spanyolországban, a fertőzöttek száma 213 ezer, a gyógyultaké 89 ezer felett van – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön.

A tárca napi jelentése szerint 440-en haltak meg az elmúlt 24 órában. Az áldozatok száma 435-tel emelkedett szerdán, 430-nel kedden, és elérte a 22 157-et.

Csütörtökre 4635 új fertőzöttet igazoltak tesztekkel a szerdai 4211 és a keddi 3968 után. A SARS-CoV-2 vírust eddig 213 024 esetben mutatták ki.

A fertőzésből egy nap alatt 3335-en gyógyultak meg. Számuk szerdán 3401, kedden 1928 volt. Összesen 89 250 gyógyult pácienst tart nyilván a tárca.

"A csökkenő tendencia fennmaradt", annak ellenére, hogy egyre több tesztet végeznek

- értékelte az adatokat Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter a parlament egészségügyi bizottságában tartott heti beszámolójában.

Mint mondta: most naponta átlagosan két százalékkal nő a fertőzöttek száma, míg hetekkel ezelőtt 25 százalék volt ez az arány. A koronavírussal fertőzöttek 16 százaléka, 34 355-en egészségügyi dolgozók – tette hozzá.

"Intézkedni fogunk a visszaélések elkerülése érdekében" – jelentette ki a tárcavezető az egészségügyi védőeszközök árképzéséről szólva, amelyek központi ellenőrzését rendelte el a minisztérium.

Már döntöttek arról, hogy például a kézfertőtlenítő gélekért milliliterenként legfeljebb 0,021 euró (7,5 forint) számítható fel, míg a sebészeti szájmaszk darabjáért legfeljebb 0,96 eurót (343 forint) lehet elkérni. Jelenleg ennek akár a duplájáért is árulnak maszkokat a patikák.

A szaktárca által összesített tartományi adatsorok szerint továbbra is a madridi autonóm közösségben azonosították a legtöbb, 60 487 fertőzöttet, amelyből 1288 új eset. A fertőzésből 33 645-en épültek fel. Az elhunytak száma 7684.

A tartományi kormány tájékoztatása szerint a kiállított halotti bizonyítványok alapján valójában ennél több mint négyezerrel lehet magasabb a halálos áldozatok száma, figyelembe véve az idősotthonokban, a szociális intézményekben és saját otthonukban elhunytakat, akiknél fennálltak a tünetek, de teszt nem erősítette meg a fertőzést.

A halálos áldozatok emlékére Madridban csütörtökön megemlékezést tartottak a főváros egyik szimbólumának számító Puerta de Alcalá emlékműnél, amelyre fekete gyászszalagot ábrázoló plakátot helyezett ki a városvezetés.

A főváros novemberig lemond minden tömegrendezvényt – jelentette be Begona Villacís polgármester-helyettes. Az így megtakarított 4,1 millió euró (1,4 milliárd forint) egy részét a megnövekedett szociális kiadásokra fordítják. Az elmúlt egy hónapban a fővárostól több mint 33 ezren kértek étkezési támogatást, szinte ugyanannyian, mint tavaly egész évben összesen.

Az El País című napilap beszámolt arról, hogy a neves madridi III. Károly Egészségügyi Intézet virológusai a koronavírus egyedi genetikai variánsainak feltérképezésével megállapították, hogy Spanyolországba legkevesebb 15 különböző irányból érkezett a fertőzés, vagyis elvetették a nulladik páciensre vonatkozó elméletet, miszerint egyetlen pontból indult ki és terjedt el a járvány. A kutatók rávilágítottak arra is, hogy a vírus közösségi terjedésének kezdete hamarabbra tehető, mint azt a járványügyi szakemberek gondolták, például Madridban már február közepén elkezdődhetett.

Spanyolországban március 15-e óta van érvényben a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot, amelyet a parlament szerdán meghosszabbított május 9-ig.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.