Az olasz belügyminiszter lemondását követelték a római minisztérium épületénél rendezett vasárnap esti megmozdulás résztvevői a múlt pénteki palesztinbarát tüntetéseken történt rendőri beavatkozások miatt.

Az olasz belügyminiszter lemondásáért demonstráltak RómábanFotó: Facebook/Matteo Piantedosi

A demonstráción a baloldali diákmozgalmak tagjai vettek részt, valamint a baloldali pártok, köztük a Demokrata Párt (PD) és az Europa+ képviselői. A tüntetők Matteo Piantedosi belügyminiszter lemondását követelték. Fiatalok egy csoportja megpróbálta megközelíteni a minisztériumot, melyet rohamrendőrök kordonja vett körül. Összecsapásra nem került sor.

Múlt pénteken Firenzében és Pisában gimnazista és egyetemista fiatalok palesztinbarát menetet tartottak. Firenzében meg akarták közelíteni az Egyesült Államok konzulátusát, Pisában pedig a felvonulók a városi egyetem székházához akartak vonulni. A rendőrök mindkét esetben gumibottal szorították vissza a fiatalokat. A két helyszínen tizennyolc tüntető sérült meg, köztük tíz kiskorú.

Sergio Mattarella államfő vasárnap közleményben jelentette be, hogy telefonon felhívta Matteo Piantedosit. Az elnök hangsúlyozta, hogy a "hatóságok tekintélye nem gumibottal mérhető". A fiatalokkal szemben használt gumibot kudarcra utal – jelentette ki Sergio Mattarella.

Matteo Piantedosi vizsgálatot rendelt el az esetleges túlkapások kivizsgálására. A Demokrata Párt főtitkára Elly Schlein kijelentette, a rendőri túlkapás meghaladt minden mértéket.

Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője, volt belügyminiszter kifejtette, az a legjobb, ha nincs összecsapás tüntetők és rendőrök között, de aki a rendőrökre támad, az bűnt követ el.

A baloldali ifjúsági szervezetek a Hamász palesztin terrorista szervezet október 7-i izraeli támadása és Izrael azt követő fegyveres fellépése óta, minden pénteken vagy szombaton palesztinbarát menetet tartanak.

Milánóban szintén pénteken tüntetők egy csoportja egy ismert élelmiszerlánc egyik üzletét foglalta el. A szerintük Izraelhez közel álló üzletlánc termékeinek bojkottálására szólítottak fel. A rendőrség helyszínre érkezésekor a tüntetők távoztak.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Azt hallottam, hogy a Moszad megkezdi a Hamasz vezetők likvidálását, ha nem fejezik be a háborút...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.