Cseppet sem hétköznapi esetleírást publikáltak portugál orvosok: egy tinédzser lány macskája ugyanis egy többnyire gyenge kórokozót adhatott át gazdájának,mely ebben az esetben egy ritka, de rendkívül súlyos csontfertőzést váltott ki.

A HVG fedezte fel azt a hírt, hogy egy házi kedvenc, mekkora bajt okozott. A BMJ Case Reports folyóiratban kifejtett eset azzal kezdődött, hogy a lány erős, a hasa jobb oldalán jelentkező fájdalommal és lázzal fordult az orvosokhoz. A tünetekre a kezdeti vizsgálatok nem tudtak magyarázattal szolgálni, de a gerincvelő körüli szövetek vizsgálata tályogot tárt fel. Ezek általában bakteriális fertőzésekből eredő gennyes sebek – de a lány esetében még csonterózió is megfigyelhető volt.

Macska-horror: a csontfertőzést okozott a karmolás miatt elkapott betegség

A képünk illusztráció    Forrás 123rf.com

Miután néhány lehetséges okot kizártak, egy tályogból vett minta fényt derített a probléma forrására, ami nem más, mint a Bartonella-baktérium. A család ekkor közölte, hogy volt egy fiatal macskájuk. Így már összeállt a kép az orvosok előtt. Ebben az esetben ugyanis macskakarmolási betegségről volt szó, melyet a Bartonella henselae nevű baktérium vált ki. A macskák gyakran hordozzák ezt, de a rokonfajok kullancsok, tetvek és bolhák útján is terjedhetnek – írja a Gizmodo.

A betegség legnagyobb tünetei közé tartoznak a megnagyobbodott nyirokcsomók, a kiütések és a láz. A lány csontfertőzése mindent összevetve rendkívül ritka szövődmény, mindössze a diagnosztizált esetek 0,17–0,27 százalékát jelenti.

Forrás: HVG

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.