Csillagászati összegű bírsággal sújtotta az Oreót és Milkát gyártó Mondelezt az EU trösztellenes hatósága. 

A Telex írta meg a Reutersre hivatkozva, hogy  több százmillió eurós bírságot szabott ki az Európai Unió trösztellenes hatósága az Oreót, Milkát és a Tobleronét gyártó Mondelez Internationalre.  A büntetés összege 337,5 millió euróra (vagyis kb. 124 milliárd forintra) rúg. Az Európai Bizottság szerint a Mondelez versenyellenes üzleteket kötött, és visszaélt erőfölényével, megsértve ezzel az uniós trösztellenes jogszabályokat.

Gigantikus, 124 milliárd forint büntetés – Ez nagyon fájhat a Milka gyártójának

Az Oreo gyártóját nagyon megbünteték   Fotó 123rf.com

A Bizottság szerint a Mondelez 2012 és 2019 között korlátozta azokat a területeket vagy vásárlókat, amelyeknek hét nagykereskedő továbbértékesíthette termékeit, valamint 2006 és 2020 között megakadályozta, hogy egyes uniós országokban tíz kizárólagos forgalmazó válaszoljon más uniós országok vásárlóinak értékesítési kéréseire. 2015 és 2019 között a vállalat egy németországi bróker beszállítását is megtagadta, hogy megakadályozza a bizonyos táblás csokoládék továbbértékesítését négy olyan országban, ahol az árak magasabbak voltak – közölte az uniós felügyelet

A vállalat bírságát 15 százalékkal csökkentették, mivel a Mondelez végül elismerte a jogsértést. Ugyanakkor a cég szerint „történelmi, elszigetelt esetekről volt szó”, amelyek többségét már jóval a bizottsági vizsgálat előtt megszűnt vagy orvosolták.

Forrás: Telex

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.