Nehéz idők járnak a Boeing gyárra, sok baleset történt a repülőgépeivel, amelyek nem elszigetelt, egyedi okokra visszavezethető esetek, a sajtó egyre inkább általános problémát lát ezek mögött, amely a hatalmas repülőgépgyár működésében rejlik. De mitől is lett ennyire fontos a Boeing, hogy az egész világon cikkeznek a problémájáról?

A Boeing a világ egyik vezető repülőgépgyártója. Ikonikus típusok fűződnek e gyárhoz, az ég igáslova, a 737-es, a ma is szemet gyönyörködtető óriás, a 747-es, azaz a Jumbo, vagy a cég ma egyik legkorszerűbb repülőgépe, a 787-es, a Dreamliner. E cégen kívül a polgári repülőgépiparban az európai Airbus meghatározó még, a többi kisebb gyár (Dél-Amerikában, Oroszországban, Kínában) a világpiac nagyon kis szeletét uralja.

A Boeing az elmúlt években azonban leginkább a balesetekkel került be a hírekbe. A Tudas. hu végig veszik a gyár legendás típusait, de eljut a jelenhez.

Ez félelmetes, túl sok volt a baleset? – Szigorú vizsgálat a világhírű Boeing gyárnál

Képünk illusztráció                                                                    Fotó: 123rf.com 

A COVID előtt a Boeing 737-es repülőgépcsalád legújabb tagjának több példánya szenvedett balesetet, amely miatt az egész flottát a földre kényszerítették. A botrányt épp, hogy kiheverte az amerikai óriásvállalat, de az elmúlt hetekben ismét számos furcsa balesetről, levegőben kieső ajtókról, első orrfutó nélkül leszálló vagy felszállás közben kigyulladó repülőgépekről szóltak a hírek.

A MAX gépek 2019-es katasztrófáiról kiderült, hogy a Boeing számos hibát követett el a valójában új konstrukciójú repülőgép engedélyeztetésénél és a szoftverek frissítésénél.

A cég alig tudta kiheverni ezt a fiaskót, ezért is rendkívül kellemetlen, hogy január óta 11 Boeing gyártmányú repülőgépnél történt kisebb-nagyobb incidens. Kiszakadó ajtók, nem kinyíló futóművek, kigyulladó repülőgépek, ezzel szerepelt a Boeing a hírekben, nem új, forradalmi repülőgépekkel, vagy sikeres űrhajó-tesztekkel.

Ráadásul az egyik lefontosabb beszállítójának volt ellenőre azt állította a BBC-nek nyilatkozva, hogy a Boeing új repülőgépei eleve hibás alkatrészekkel készültek, és bár a cég tudott erről, de nem törődött vele.

A Tudas.hu azt írja: 

A repülésben a hatóságok elvileg semmiféle műszaki lazaságot nem engedhetnek meg. A repülőgépeknek mindig biztonságosnak kell lenniük, azért, hogy a balesetek előfordulását a minimálisra csökkentsék. Ezért a Boeingre vélhetően újabb szigorú hatósági vizsgálat vár. Amivel persze mi utasok járunk jól, hiszen tudhatjuk, hogy ha felszállunk egy repülőgépre, akkor abban repülést veszélyeztető hiba nem igazán lehet.

Forrás: Tudas.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Mindig ez a következménye ha a müszaki embereket kiszorítják a vezetésből, a profit maximalizálása érdekében!
Olcsóbb csavar itt, olcsóbb lemez ott és máris romokban a nimbusz..
Halkan jegyzem meg, hogy ez a politikára is igaz!
Pusztai
@Dr. Proktor: Az igazi műszaki ember lusta, de pont ezek viszik előre a világot, ugyanis hetekig tökölnek azon, hogyan lehetne jobban megcsinálni valamit kevesebb energiával, munkával! o))
Nagyon lusta vagyok: van amikor 1-2 évig gondolkodom, sőt csak fejben oldom meg a problémát, minek dolgozni! :))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.