Bár még senki sem tudja, hogy a 2024-es nyári ötkarikás játékokon milyen összeállításban lép pástra a világbajnoki címvédő magyar férfi kardcsapat, a Facebookon máris dúl a vita, amely biztosan nem tesz jót a magyar csapat olimpiai felkészülésének.

A magyar férfi kardcsapat a 2023-as milánói világbajnokságon az ősi rivális Dél-Korea elleni győzelemmel nyert világbajnokságot. Annak a csapatnak a négy tagja – szigorúan alfabetikus sorrendben – Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András és Szilágyi Áron volt.

Robbanhat az eddigi legnagyobb magyar sportbotrány – Széteshet a párizsi olimpiára aranyeséllyel utazó férfi kardválogatott

A tavaly vb-aranyat nyert kardválogatott    Fotó: AFP/Andreas SOLARO

Az a négy sportoló, aki "időtlen idők" óta alkotja ezt a csapatot, s amely együttes pont egy évvel az olimpia előtt lett világbajnok csapatban. Az, ami például a 2019-es budapesti vb-n nem sikerült, Milánóban igen. A magyar férfi kardválogatott világbajnokként készülhet a párizsi olimpiára. Vb-t csapatban 2023 előtt 16 évvel sikerült nyernie Magyarországnak.

Mondhatnánk: ebben a helyzetben nincs az a kapitány, aki ezt a csapatot éppen az olimpián bontaná meg. Akkor mégis miről szól ez a vita? Arról, hogy a jelenlegi magyar ranglistán – amely a válogatottság szempontjából kötelezettséggel csak egy szempontból bír a szakvezetők számára: az első helyen álló vívó mindenképpen olimpiai induló, de a többi helyezés már csak iránymutató – megjelent egy új név, a mindössze 22 éves Rabb Krisztián neve – írta az Origo.

A listát Szilágyi Áron vezeti 6093 ponttal. Második helyen Szatmári András áll (5688), a harmadikon Rabb Krisztián (4026), míg a negyediken Gémesi Csanád (2438). Hol van Decsi Tamás? A 41 éves vívó a magyar ranglista 35. helyén áll, mindössze 61 ponttal. Érdemes az is megnézni, hogy e történet főszereplői közül ki hol áll a világranglistán? Rabb Krisztián a 48., Gémesi Csanád a 49., Decsi Tamás az 52.

Ha tehát csupán a citált magyar rangsor lenne az olimpiai csapat összeállításában a mérvadó, akkor Rabb Krisztiánt egyenesen a három egyéni olimpiai induló közé kellene tenni, ami egyet jelentene azzal, hogy az olimpiai csapatversenyben is kezdő vívó lenne. Az olimpián a szabály úgy szól, hogy a csapatversenyben azok vívhatnak, akik az egyéniben is pástra léptek. A negyedik, a tartalék ugyan becserélhető, de onnantól további cserére nincs lehetőség. Ha viszont nem történik csere az olimpián, akkor a tartalék versenyző nem kaphat érmet – már abban az esetben, ha a csapat érmes lesz.

Robbanhat az eddigi legnagyobb magyar sportbotrány – Széteshet a párizsi olimpiára aranyeséllyel utazó férfi kardválogatott

Decsi Tamás a tokiói olimpián és a milánói vb-n is remekül teljesített csapatban    Fotó: AFP/Mohd RASFAN

A közösségi médiában kirobbant – és egyelőre e platform kereteit át nem lépő – vita arról szól, hogy van-e helye a 41 éves Decsi Tamásnak az olimpiai csapatban? Ha csak a magyar ranglista számait nézzük, akkor a válasz: nincs. Ha megnézzük Decsinek a 2023-24-es idényben elért egyéni eredményeit a nemzetközi versenyeken, azok valóban nagyon gyengék. A franciaországi Orléansban a 72., a grúziai Tbilisziben a 131., az olaszországi Padovában a 100., a budapesti VK-versenyen pedig a 71. helyen végzett.

Rabb Krisztián helyezési számai sokkal jobbak ennél. A fiatal magyar Tbilisziben a 7. helyen zárt, azaz bejutott a negyeddöntőbe. A másik három versenyen is felkerült a 64-es táblára: Orléansban a 41., Padovában a 26., Budapesten a 29.helyen végzett. A kérdés csak az, hogy ez az eredménysor elég lehet-e arra, hogy Rabb az olimpiai utazók között találja magát?

Nos, vélhetően nem, hiszen családi vállalkozás lett a magyar férfi kardvívás. A 41 éves Decsi Tamás édesapja, Decsi István a Magyar Vívó Szövetség kard fegyvernemi szakági bizottságának a vezetője. Az ő idősebbik fia, Decsi András, a kardcsapat vezető edzője. Az egykori szövetségi kapitány, az olimpiai bronzérmes Kovács Tamás nyilvános Facebook-posztjában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kardcsapat sorsa a Decsi-család kezében van, azaz Decsi Tamás nem maradhat ki a párizsi utazók közül.

Nézzük akkor a dolgot sorjában. A kard fegyvernemi szakági bizottságnak semmi köze nincsen az olimpiai csapat összeállításához. A vezető edző tényleg válogathat, de a végső szót a csapat összetétele ügyében nem Decsi András, hanem a szövetségi kapitány, Boczkó Gábor mondja ki. Ő a válogatási elveket betartva azt tesz be a válogatottba, akit jónak lát. Ő dönt.

De ami jelenleg a lényeg, a válogatás még meg sem történt, ráadásul a háromszoros egyéni olimpiai bajnok Szilágyi Áron éppen sérüléssel bajlódik, ami nem jó jel az olimpia előtt. A kérdés csak az, van-e olyan vezető edző, aki egy regnáló világbajnok csapatot épp az olimpia előtt "szedne szét" és emelne be oda egy olyan versenyzőt, aki eddig a csapatversenyek során nem vívott a magyar válogatottban.

Ez a négy vívó nyolc éve ott van a világ élvonalában. Mindenki tisztában van azzal, hogy a párizsi olimpia lesz az utolsó fellépése ennek a csapatnak ebben az összetételben. Hogy utána mi történik majd, hogy kik lesznek azok a versenyzők, akik bekerülhetnek az együttesbe, ma még senki sem tudja.

Mint ahogy azt sem, hogy miként dönt a válogató bizottság, a szövetségi kapitány. De az is biztos, hogy ezek a feltételezések, azok a sugalmazások, amelyek ebben a témában most napvilágot láttak, egy valaminek nem tesznek jót – a magyar kardcsapat olimpiai felkészülésének. De a történetbe belerángatott Rabb Krisztiánnak sem.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rücsü41
Miért kell a csapat tagjairól információt kiadni?Miért nem hagyjuk meg ezt feladatot a csapat vezetőjének, vagy annak aki a csapat összeállításával van megbízva, vagy van aki úgy gondolja, hogy a csapat tagjai a korábbi eredményeivel kibérelték a csapat tagságot?
Pusztai
eszem ál meg a médiacsótány szövegén!
legnagyobb spoirtbotrány!
kretén idióta!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.