Nagypéntek fontos nap a keresztények számára.

Feltöltő: spiral
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ugyeugye
Mi ma is elmentünk a templomba. Én is a csendes megemlékezést preferálom.
A böjt amúgy is jót tenne mindenkinek egy héten egyszer. Nagypénteken meg természetes.
fapaci
ugyeugye:" A böjt amúgy is jót tenne mindenkinek egy héten egyszer. "

Ezt nen nagyon hangoztasd, mert a kormány parancsba adja!
ugyeugye
@fapaci: hát ezt sajnos nem kell hangoztatni. néha beszélgetek a csarnokban a nyugdíjasokkal - eszem megáll, miket esznek, hogy elég legyen a nyugdíj.
meg vannak olyan gyerekek is - nekem ez fáj legjobban -, akik az iskolában elfogyasztott délutáni uzsonna és a másnapi iskolai tízórai között nem kapnak otthon semmilyen ételt.
szégyengyalázat!!!
aszfaltboy
ugyeugye" Arra nem gondolsz,hogy ha az állam a beszedett adóból nem adna az egyházaknak nagyon nagy
támogatást,--nem tudom miért?--akkor talán egy szelet zsiroskrnyérrel több jutna mindenkinek.
Én csak azt nem értem,hogy mire fel ad az állam a tőlem beszedett adókból, Neked,és többi társaidnak azért hogy melegben csücsülhessetek a templomokban?
Miért nem a hivők vagy mik tartják el a templomjaikat,?
Vagy mivel mindenki fizeti az egyház adót,akkor akár polgári összejöveteleket is lehet ott tartani:?
Mit szólnának a báránykák,ha a templomban szakszervezeti gyülést tartana valamelyik szakszervezet?
Na lehet gondolkozni ,hogy mi is van evvel a dologgal:
menasagh
@aszfaltboy: Butának tűnsz. Az állam az általa beszedett adóból juttat vissza az egyháznak, ugyanúgy mint mindenhová, mert onnan is beszedi az ő részét.
A műemléknek nyilvánított egyházi építményeket pedig kötelessége fenntartani, mert az hozzátartozik a népe kultúrájához, és utána még külföldi hozzájárulást is kap.
A templomi berendezéseket, szőnyeg, fűtés, világítás stb. az odajáró hívek adományaiból fedezik.
Az egyházi adót nem mindenki fizeti, csak az egyházhoz tartozó egyén, és azt is önként.
Minden építménynek meg van a maga rendeltetése a használatra, azért épült, és azt nem csak illik betartani, hanem törvénytelen más célra használni.
tsabeeka
és ez miért felkiáltójeles?

@menasagh: az állam az egyháztól aztán nem sokat szed be, eléggé adómentességet élveznek. amúgy szerintem nem buta az, aki azt mondja, hogy az egyház tartsa el magát. erre azt szokják válaszolni, hogy "igen, de szociális feladatokat is ellát", én meg erre azt mondom, hogy célfeladatokra kapjon pénzt (mint ahogy minden vállalkozás vagy szervezet kaphat), de általánosságban ne.

van nagyon sok olyan egyház, amely gazdálkodása jelentős részét saját maga oldja meg. mert mondjuk kimegy az emberekhez, nem csak ül egy szép és nagy tornyos házban, és várja, hogy majd lesz valami.
indiában van egy krisnás kórház (bhaktivedanta hospital), ahol nagyjából ingyen gyógyítják nagyon magas színvonalon a betegeket. egy kis lakásszerűségből alig több, mint egy évtizede, most itt tart
www.lotusimprints.com/new/blog/wp-content/uploads/2008/11/resize-of-cimg2066.JPG
és hogy miből van a pénz? teljesen ingyen gyógyítanak, de ezt látva ezt, elkezdtek kisebb-nagyobb adományokat küldeni. nincs elvárás, nem _kell_ adományt küldeni, egyszerűen csak látják az emberek, hogy szeretetből és magas színvonalon gyógyítanak, ráadásul nem pénzért, és ezt természetesen díjazzák is. egy alapítvány van mögötte, ami akár állami támogatást is kaphat, de nem alapból, hanem nyilván akkor, ha ügyesen pályázik. szerintem így működik jól és normálisan egy egyházi intézmény.
menasagh
@tsabeeka: Ezt lehet vitatni. Szerintem nem az egyházak akartak állami tulajdon lenni. Viszont ahogy egy mittudomén milyen párt (mindenik) pénzt kap az államtól, addig a hagyományos egyházak is megérdemlik.
spiral
@tsabeeka: "és ez miért felkiáltójeles?"
Azért mert a felszólító módú mondatok végére ilyen jelet teszünk.
(Nem kijelentő módban van a cím.)

Van benne valami, amit írsz. Sőt alig egy éve, én is hasonlóan gondoltam.
Ám most már menasagh álláspontját osztom.
Az egyházi szolgáltatásokért fizetnek a hívek bőven. Perselyezés is van.

Az állam azokra költ amiket menasagh említett.

Én pl. nem járok színházba. Akkor csak a színházat szeretők tartsák el?
A vizilabdát se szeretem. Akkor az állam a vizilabda szövetséget se támogassa?
Debreceniként a 4-es metróról is le tudok mondani.
ugyeugye
@aszfaltboy: amúgy sem, de nagypénteken különösen nem megyek le bizonyos szint alá.

ugyeugye
@spiral: a lényeg, h vagyunk sokan, akik értjük egymást, a lényeget.
Diamont Frost
Sajnos az egyház is alkalmazkodott a piacgazda/g/sághoz!
Pl: Temetés esetén haranghuzás:40 000 Ft.
---Temetési szertartás: 60 000Ft
---Keresztelés: /hát nem is tudom kérem,mások 10-15 ezret szoktak adni....
---Halotti emlékmise: 100 000Ft
Természetesen számla nélkül zsebből-zsebbe.

Fentiekből látható,hogy amig megmarad az emberek azon rossz szokása: hogy egyrészt "megszületnek",másrészt "meghalnak" a papság támogatás nélkül is jól megél.

Jézus 'anno kiüzte a templomból a kufárokat....vagyis Isten szolgái NEM pénzért kellene ,hogy az IGÉT szolgáltassák, és ebben az esetben járna a közösség támogatása, de mivel kiharcolják a maguk jussát.... talán kevésbé szorulnak rá a támogatásra!

De a husvét nem erről szól..... legyen ez a pár nap mindenkinek békés és áldott....
tsabeeka
@spiral: oké, így már értem a címet, bocs, csak mostanában mindenhová felkiáltójel kerül, ezért láttam ok nélkül ok nélkülit :)

amikről beszélsz (póló, színház, stb.) például nem adómentesek. és például nincsenek a Renrol által emlegetett dolgok.

de oké, tegyük fel, hogy teljesen helyénvaló meg jó, hogy támogatják általánosságban is, nem csak céltámogatással az egyházakat. én ebben is benne vagyok. de akkor mindet. ne legyen kivételezés, ne legyen az, hogy míg a semjén zsolt fémjelezte katolikus erők jelen lehetnek a parlamentben, addig más egyházakat (pl. hit gyülekezete, krisnások) "destruktív szektának" minősítve akarnak ellehetetleníteni.
miért ér kevesebbet az egyik néven nevezett isten az államnak, mint a másik?

és már ne is haragudj, én például maximálisan nem adok semennyi forintot a református egyháznak, amíg nem távolítja el soraiból a "tüntetéseken" hangosan fröcsögő bunkó hivatalos személyeit. én azt mondom, h aki jót akar (legyen az ilyen vagy olyan egyház), mások bántása nélkül, az kapjon pénzt. aki háborúba menő katonákat áldott meg meg köztereken gyilkosozik, takarodjozik, az meg akkor se kapjon közpénzt, ha utána hatszor bocsánatot kér.

és továbbra is azt gondolom, hogy az a leghelyesebb, erkölcsileg és pénzügyileg is legtisztább út, ha adományokból tartják el magukat + céltámogatásokra pályázhatnak + az adó 1 százalék.
menasagh
@tsabeeka: A harag rossz tanácsadó. Haragudhatna mindenki, én is ha belegondolna (márpedig tudott dolog), hogy az adom egy részét, amelyet azért fizettem hogy házat építhessek, köréje kerítést stb. arra fordítják hogy más embereknek sorozatba építsenek házat amit tízévente lelaknak, olyan húzásokkal tüntessék el a pénzt mint a beilleszkedés, holott engem ha nem teszem ugyanezért büntetnek....
Volna min lázadozni de nem érdemes.Az volna mindenki számára a legmegfelelőbb ha kiírnák, nyilvánosságra hoznák, hogy a befolyt pénzeket mire költötték.
menasagh
Kimaradt, a hit gyülisek nem vallás, hanem egy vallásnak az ága.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.