Cs. Szabó László: A VÖRÖSLÁMPÁS HÁZ Hunyadi Sándor novellái - Athenaeum Aki nem harapott erdélyi gyümölcsbe, nem tudja, mi a jó íz. A szilva húsa Erdélyben a legjobb, az almának ott a legdúsabb a levese, a dió ott a legzsirosabb. Túl a gyalui havasokon sötétebb a lomb, a sötét lombokba megfontolt gyümölcs bujik: erős a héja, tüzes a levese, minden falatja rábeszél, hogy ne hagyd abba s a torzsából is fehér vére serked. Hitele van ennek az íznek, Isten is ilyennek képzelte a zamatot, amikor kitalálta. Hunyady szava is ilyen hiteles, ilyen ízes. Ez a folyékony, könnyed elbeszélő sokat tanult, de igazában csak egyetlen forrása ellenőrizhető. Az erdélyi gyümölcs. Éppen olyan előkelően, ősziesen zamatos s a szó zamata éppen olyan hiteles. Mert nem minden szó hiteles, ami szép, irodalmi és tökéletes. Az irodalom néha bonyolult szóvarázslat és szópárlat: órákig lehet csillogó asztráltesteket eregetni a tollból. De az olvasó idő multán mégis csak eltikkad a gyönyörű mutatványtól, ég a szájpadlása, hűsítő harapásra áhít. Tele szájjal harapna a jó gyümölcs-szavakba. Hunyady egész kosárral kínálja őket, nincs köztük férges. ...

Feltöltő: baloghpter
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.