Nyakunkon a halloween, ami bár hazánkban nem vált ünneppé, ha valaki mégis beöltözne és nem talált volna még megfelelő jelmezt, a Discovery News a fantom kozmonautát ajánlja. A Szovjetunió kezdeti űrprogramját legalább akkora titkolózás kísérte, mint a kínait, egyfajta rejtélybe burkolva a világűr meghódítására tett kísérleteket. A küldetéseket jobb esetben csak a sikeres földet érés után jelentették be, azonban még ekkor is alig adtak ki részleteket a repülésekről, az információk pedig gyakran félrevezetőek voltak, mint az a jelentés, mely szerint Jurij Gagarin sikeres leszállást hajtott végre Vosztok űrhajójában, miközben ejtőernyős ugrást kellett végrehajtania, így külön ért földet. A félrevezető információk mellett félreértelmezések sorozatának is köszönhetjük a fantom űrhajósok felbukkanásához, akikről nehéz volt eldönteni, hogy életüket vesztették-e a titkos küldetésekben, vagy léteztek-e egyáltalán. Az egyik legfőbb kérdés, ami 1961 áprilisában felmerült a...

Forrás: sg.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
"Az egyik legfőbb kérdés, ami 1961 áprilisában felmerült a közvéleményben, hogy vajon más kozmonauták is repültek-e Gagarin történelmi útja előtt, és ha igen, vajon túlélték-e az űrutazást?"
Pilóta
"Az első szovjet űrrepüléssekkel kapcsolatos híresztelések 1958. elején érték el a nyugatot, még a NASA megalapítása előtt. Egy rejtjelezett moszkvai üzenet közel 300 kilométeres magasságban lezajlott emberi szuborbitális repülésről tett említést. Az üzenetről kiderült, hogy nem egy valós repülésről szól, csupán egy rádióműsor része, a nyugatiakat azonban megragadta a történet. Még ugyanabban az évben egy osztrák rakétamérnök, Hermann Oberth is beszélt egy szuborbitális repülésben életét vesztett pilótáról, miközben semmilyen lényegi információval nem szolgált, a titkos szovjet űrrepülés magját azonban sikerült elültetni a köztudatban."
kamazuka
@Pilóta: kettőről tudok akiket a visszatérésük után többé nem lehetett mutogatni.
QQríkú
Maradjunk a tényeknél, melyek makacs dolgok!
Gagarin előtt még szuborbitális pályán sem repült senki.
Erről a ma már nyitott irattárban lehet meggyőződni.
Ahogy arról is amint a katonai vezetők egy része a figyelmeztető jelzéseket figyelmen kívül hagyva hamuvá éget egy valódi felszálláskor!
Aki beszéli az orosz nyelvet annak mostantól ez a téma kutatható, olvasható.
QQríkú
égett, bocs elnéztem mint Orbán az Uniót!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.