Magyar és amerikai kutatók igazolták Platón több ezer éves feltevését, miszerint a föld kockákból épül fel – közölte az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint Platón, az egyik legnagyobb ókori görög filozófus kései munkáiban úgy vélte, a világmindenséget alkotó négy elem – a föld, a víz, a tűz és a levegő – mindegyike szabályos testekből épül fel, ezek közül a föld hexaéderekből, vagyis kockákból.

A három magyar és egy amerikai tudósból álló kutatócsoport igazolta, hogy ha véletlenszerűen választott síkokkal kellően sokszor vágunk ketté egy testet, akkor a folyamat eredményeként keletkező testek (poliéderek) lapjainak, csúcsainak és éleinek átlaga rendre 6-hoz, 8-hoz és 12-höz tart, vagyis az "átlagos alakzat" egy kocka lesz.

A csoport nagy léptékű számítógépes kísérletekkel megvizsgálta a kőzetekben a természetes aprózódást előidéző feszültségmezőket, és igazolta, hogy a természetben előforduló, töredezést okozó leggyakoribb feszültségmezők a testeket kettérepesztik, és ezáltal átlagos értelemben kockákat hoznak létre.

Így tehát a Földön (és más égitesteken) fellelhető töredezett sziklák és kövek geometriai átlaga maga a kocka – tették hozzá.

Magyar tudóscsoport igazolta Platón több ezer éves feltevését

Domokos Gábor alkalmazott matematikus, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat egyetemi kutatócsoportjaihoz tartozó MTA-BME Morfodinamika Kutatócsoport vezetője, Kun Ferenc (Debreceni Egyetem) és Török János (BME) elméleti fizikusok, valamint az amerikai Pennsylvania Egyetem kutatóprofesszora, Douglas Jerolmack geofizikus közel négyéves kutatómunkájuk eredményét a világ legkiemelkedőbb tudományos folyóiratai között számon tartott PNAS – amely az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia (National Academy of Sciences) lapja – pénteken publikálta.

Megjegyezték, hogy a kutatás eredményeként Domokos Gábor és társa, Várkonyi Péter másik munkája, a Gömböc most természettudományos értelemben is a helyére került. A Gömböc már a bemutatásakor tudományos szenzáció volt, mivel ez a találmány az első olyan ismert homogén test, amelynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van, és bárhogy tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza.

A Gömböc tehát az alakfejlődési folyamatok láthatatlan végállomása, míg a most záruló kutatás szerint a kocka a – szintén láthatatlan – kezdete ugyanezen folyamatoknak.

(MTI)

(Fotó: pexels.com)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Designer
@legott: 00.46 Mi a gond? Ez nem újdonság! Már középiskolában mondták fizika órán, hogy teljesen egyenletes felület nem létezik - mindegyiken vannak kitüremkedések, s legegyszerűbb, ha úgy képzeljük el, mintha más testekből lenne kirakva...
legott
Te geci tudós, semmivel sem vagy jobb a papoknál !!!
Ettől a felfedezéstől nem lesz étel az asztalon, geccci!
Ugyanúgy hinni kell a szaros elméleteikben, amit aztán majd egy másik hülye tudós majd jóóóól megcáfol, mert szerinte...
És akkor majd vitatkoznak sokat, és közben elpusztul a világ de a tudósok a világ pusztulása közben is vitatkoznak, mert.
A két hülye tudós.
Valójában a kockák úgy jutnak nőhöz, hogy okosnak látszanak - okosnak látszó tárgyak, akik tárgyasítanak mindent és mindenkit.
Siker, nők, pénz, csillogás ugyanúgy jelen van a tudósvilágban, mint más területeken.
Hülye kis pöcs tudósok, ahogy okoskodnak !!!

Anyám borogass!
legott
Apám mindig mondta... ja, nem mondott semmit.
Anyám mindig szeretett... ja, nem, mégsem.

Jó ember lettem mégis.
Oké, qrvára nem bírom a rosszat, de ez is a "jóság" egyik alapismérve.

Szeretnék egy állattá, pusztítóvá, berserkerré változni "igazság szerint" - minden adottságom meg van hozzá (ezért akar megszerezni sátán magának, és átállítani már vagy 26 éve).

Először azért próbált megölni Sátán, hogy lássa, Isten megvéd tőle, a haláltól.
És megvédett Isten. Amibe más belehalt volna, én karcolás nélkül túléltem.
Sátán azóta csak engem akar :)
A modern világban egy Jób-hoz hasonlót keresett.
Sátán mindent elpusztít körülöttem, mellőlem, de az van, hogy nem tagadom meg Istent...

AZT AKAROM, HOGY TUDJA A VILÁG, HOGY A SOK SZÖRNYŰSÉG ELLENÉRE NEM TAGADOM MEG ISTENT !!!

Ki vagyok én? Ha eddig nem tudtad meg, ezután már biztosan nem fogod megtudni.
Miért?
Mert itt végeztem. Elég volt ebből a töménytelen önbeteljesítő soha sehova nem vezető beteg mentális - beteg állatok egymásközt - dzsuvából!
Designer
@legott: 00.46 Mi a gond? Ez nem újdonság! Már középiskolában mondták fizika órán, hogy teljesen egyenletes felület nem létezik - mindegyiken vannak kitüremkedések, s legegyszerűbb, ha úgy képzeljük el, mintha más testekből lenne kirakva...
luiz
Van benne valami, ha a disznót is véletlenszerűen elég sokszor szeleteljük fel, rájövünk, hogy pörköltnek való kockákból épül fel a malacka.
Pálinkás Pál
Vazze...ez aztán a tudományos tétel...vegyél egy darab sajtot...a kés legyen a sík...és valóban akárhányszor elvágod...nagy valószínűséggel hasáb alakú egyenes élű testek lesznek eredményképpen!!! ja ..és mellesleg ha valamit egy sík dologgal vágsz el,..akkor mindig egyenes szélű,hasáb alakú dolgot kapsz!!!...magyarul évekig kutatták a semmit...amit bárki két perc alatt igazol a konyhában egy késsel!!!
LauraEM99
A hеlyi аnyuкáкnаk anonim szexrе vаn szükségüк!
Сsak üzеnet, és кéгje mеg, hogy baszd mеg!
-
www.lovexx.club

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.