A laptopok között vannak olyanok, amik kimondottan játékra lettek kialakítva. Ezek az úgynevezett gamer laptopok. Miben más egy ilyen laptop mint a „sima hagyományos”? A kérdés jogos.

A legnagyobb különbség a gaming laptop és a szokásos notebook között a hűtési mechanizmus, a billentyűzet és a kialakítás.

Mennyire jó befektetés a gamer laptop 2021-ben?

Fotó: 123rf.com

Csúcsteljesítmény a legjobb játékélményért!

Ezeknél a laptopoknál teljesítmény nagyon fontos, tehát a gamer laptopokat folyamatosan fejlesztik a legjobb és legminőségibb alkatrészekkel, hozzávalókkal. A processzornak kiválónak kell lenni, teljesítményét tekintve csúcskategóriásnak (pl: Intel Core i7 vagy AMD Ryzen 4 vagy 6 magos processzor), ide nem elég a lassú processzor ami hétköznapi irodai munkálatokhoz bőven elég. Mindezek mellett a videokártyának tökéletesnek kell lenni és nem utolsó sorban memóriából is jóval több szükséges a gépben, ideális esetben 8 GB RAM.

A kijelzők sokkal többet tudnak, mint a hagyományos laptopok esetében, a színek élénkebbek, élethűbbek akárcsak a grafikák. Tehát a GPU-ra (graphics processing unit), azaz a grafikus megjelenítőre figyelni kell a vásárláskor. Legalább 4GB-os GPU-ra van szükség, hogy játékokat tudjunk futtatni. Ha legjobb beállításokon szeretnénk futtatni a játékot, akkor 6-8 GB a legideálisabb. Az egyik ilyen az nVIDIA GPU-s laptop, ha már játékról van szó. Amiről ritkán esik szó az a tárhely, pedig egy-egy játék több GB-nyi helyet foglal el a gépen (40-50 GB is lehet). Akik ilyen laptopot vesznek, nem 1 vagy 2 játékot fognak telepíteni, következésképp a tárhely, ha „kicsi” hamar betelik. 1 TB HDD tárhellyel már lehet mit kezdeni. Azért érdemes beruházni SSD-re, amely gyorsabb betöltést eredményez és kevésbé sérülékeny.

A kijelzőről szintén elmondható, hogy a legjobb az ultra HD 4K, de egy HD (1920×1080-as felbontás) is megteszi. Sokan külső monitorra csatlakoznak, ami sokkal nagyobb kijelzőt jelent, mint a laptopé. A billentyűzet kényelmessége az irányítás szempontjából fontos, illetve a tartósság miatt érdemes olyat választani, ami hosszabb időre bírni fogja a sok játékkal töltött időt. A folyamatos töltés szükséges, mert egy játékkal töltött óra után szinte biztos le fog merülni a laptop. A csatlakozásokat illetően mindenképp USB és HDMI legyen a számítógépen „alapból”. A folyamatos és hosszú használat következtében a melegedés okozhatna gondot, ám erősebb és nagyobb teljesítményű ventilátorokat szerelnek ezért a gépekbe.

Érdemes szétnézni az online webáruházakban. Az eMAG.hu laptop kínálatában már nagyjából 300 000 Ft-tól egészen 1 200 000 Ft-ig mozognak a gamer laptopok.

A legjobb gamer laptopok

A gyártók folyamatosan fejlesztik a termékeket, jelenleg az alábbi modellek közül célszerű választani.

• Lenovo Legion Y545. A legjobb árkategóriájú termék.

• Dell G5 15 SE (2020) Tökéletes kialakítás erős szoftverrel.

• HP Gaming Pavilion 15-dk0046nr. Hosszabb üzemidő mint a korábbi típusok.

• MSI GF63 8RB. A Szuper kialakítás mellett 3 USB hellyel rendelkezik.

• Acer Nitro 5. A csúcsteljesítményű processzor öröm a játék-fanoknak.

• Asus TUF Gaming FX705. A 8 GB-os memória bővíthető maximum 32 GB-ig!

Milyen játékok igényelnek jó képességű laptopot?

Az informatika világában nagyon sokoldalú a játék-kínálat, viszont az alábbiak közül bármelyik kellemes kikapcsolódást nyújt a gamereknek.

Halo Infinite

God of War

Horizon Zero Dawn

Hitman3

Cyber Shadow

Good Night, Knight

Black Legend

NieR Replicant

Deathloop

Back 4 Blood

Fifa 2021

The Walking Dead

Resident Evil

Fear the Wolves …

és még hosszan lehetne sorolni a játékokat, mert nagyjából minden hónapban jelenik meg egy új játék vagy egy meglévő további „epizódja”. Szóval játékokból nem lesz hiány. Csak egy jó laptopra van szükség és már indulhat a szórakozás.

A döntés

A jó gamer laptop legalább 6–8 órás nagy teljesítményt figyelembe véve készült, szem előtt tartva a hűtési funkciót és az akkumulátort. Ha gondosan használjuk az eszközt, akkor az napi használat során több mint 5 évig fog minket szolgálni. Azt azonban ne felejtsük el, hogy egy ilyen készülék már önmagában elég drága, ezért mindenképp gondolkodjunk el a döntés előtt, hogy mire szeretnénk használni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
A cikkcím nyilván költői kérdés akart lenni, de annak nagyon gyenge.
"Befektetésnek" a laptop akkor jó, ha bérbeadják. 4-5 éves korára kb. 1/3-át, 1/4-ét éri az újkori értékének, 10 évesen pedig kilóját 300 Ft-ért veszik át az elektronikai hulladékosok. Ha szakszerűen szétszerelik, szétválogatják 2-3000 Ft is összejöhet. XD
A legjobb, hogy akkor is ilyen tempóban avul, ha nem használják semmire.
És igen, ahogyan előttem is írták, laptopon játszani kb. olyan, mint traktorral csapatni a nürnburgringen. :D:D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.