A világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket. 

Hétvégére várja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az első adatokat arról, hogy a meglévő oltások védenek-e az omikron variánstól – írja HVG.hu. Többek között erről is beszélt az Európai Parlamentben Emer Cooke, az ügynökség vezetője. Azt is bejelentette, hogy néhány héten belül forgalmazásra ajánlja az ötödik Covid–19 elleni vakcinát, a Novavax cég fejlesztését.

Emer Cooke szerint az engedélyezett Covid-oltások

"hatékonyak maradtak, és továbbra is megmentik az embereket a súlyos betegségektől és a haláltól. Még ha az új változat szélesebb körben is elterjed, a rendelkezésünkre álló vakcinák továbbra is védelmet nyújtanak."

Az igazgató fontosnak tartotta kiemelni, hogy a vakcinákat fejlesztő cégekkel közösen még februárban elfogadtak egy módszertant, amely intézkedéseket tartalmaz arra nézve, hogy a gyártóknak milyen feladataik vannak, hogy az új változatokkal szemben is hatékonyak legyenek az oltások. Ilyenre azonban még egyszer sem volt szükség. Viszont szükség van az emlékeztető oltásokra, mert

a vakcina hatékonysága az idő múlásával csökken, és egyre világosabbá válik, hogy az embereknek meg kell hosszabbítaniuk ezt a védelmet egy emlékeztető oltással.

Az oltások mellett szólnak az adatok is. Emer Cooke azt mondta, hogy hazájában, Írországban, ahol a védőoltások aránya Európában a legmagasabbak közé tartozik, mert a felnőtt lakosság 93 százaléka oltott, az elmúlt 14 napban az 1 millió lakosra jutó halálozások száma 15 volt.

De két másik európai országban, ahol az oltási arány 50 százaléknál kevesebb, a halálozási arány 1 millió lakosra vetítve 250 felett volt.

Hétvégére kiderül, hatásosak-e a most forgalomban lévő vakcinák az omikron ellen

Forrás: 123RF.com

Elmondta, hogy az emlékeztető szerek hatására vonatkozó adatok azt mutatják, hogy az emlékeztető dózisok helyreállítják vagy kiterjesztik a fertőzések és betegségek elleni védelmet. Vizsgálják az úgynevezett a kevert emlékeztető oltási stratégiákat is, ahol az emlékeztető oltás eltér az elsődleges oltáshoz használt vakcinától.

A gyógyszerügynökség vezetője beszámolt arról is, hogy kevesebb mint egy év alatt több mint egymilliárd vakcinát kaptak meg az uniós országok, és 1,3 milliárd oltást exportált az EU.

Cooke arról is beszélt, hogy hétvégére várja az Európai Gyógyszerügynökség az első adatokat arról, hogy a meglévő oltások védenek-e az omikron variánstól.

Forrás: HVG.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.