A generálkivitelezés egy összetett és komplex folyamat, amely sokféle problémát is rejthet magában. A projektek sikerét befolyásolják a költségek és a minőség egyensúlya. Már az építkezés kezdetén gondoskodnunk kell arról, hogy megfelelően tervezzünk és a költségvetés szerint végezzük el a kivitelezést. Vajon hogyan lehet megtalálni az ideális egyensúlyt a minőség és az árak között? (x)

Az ár és a minőség kapcsolata

Szoros összefüggés van a kettő között, hiszen minél magasabb a minőség, annál magasabbak az építési költségek, azaz a generálkivitelezés árak. Alacsonyabb költségű projekteknél a minőség terén gyakorta szorulunk kompromisszumokra, míg a magas költségvetésűeknél ez szóba sem jöhet. Ideális egyensúlyt akkor tudunk teremteni, ha pontosan meghatározzuk a projekt céljait, a prioritásokat és ennek megfelelően alakítjuk ki a költségvetést. Luxus lakóház építésekor mindig a minőség lesz az elsődleges szempont, így a jobb anyagokra és a profi munkaerőre mindig magasabb költséggel kalkulálunk. Viszont, ha egy kereskedelmi irodaház építéséről van szó, akkor alacsonyabb költségek mellett az üzleti megtérülés fontosabb lehet.

Hogyan találjuk meg az ideális egyensúlyt?

Az ideális egyensúly megtalálása

Az első lépés az, hogy világosan határozzuk meg a célokat és a prioritásokat. Nézzük meg, hogy milyen minőségi szabványoknak kell megfelelni és mennyire fontos a projekt időzítése. Ha ezekre a kérdésekre pontosan tudjuk a választ, akkor az egyensúly is talán rendben lesz.

Ezután következhet a költségvetés előkészítése, amin még mindig megbukhat a projekt. Fontos, hogy körültekintően tervezzünk és minden költséget vegyünk figyelembe. Ilyen az anyagköltség, a munkaerő költség, az alvállalkozókra szánt költség és az esetleges változtatások költségei is.

A költségvetés és a célok ismerete után következhet a minőség meghatározása. Ki kell választani az anyagokat, a technológiákat és a munkaerőt, de csak a költségvetésnek és a projekt céljainak megfelelően.

A szakemberek és az alvállalkozók kiválasztásakor fontos szempont az ár és a minőség. Ha például a generálkivitelezés pest megye területén zajlik, akkor igyekezzünk a környékről szakembereket hívni, hiszen ezzel is időt és pénzt takarítunk meg. Csak olyan vállalkozót válasszunk, aki megfelel az elvárásainknak és a költségvetésünknek is. Több ajánlatot is bekérhetünk, így sokkal pontosabb döntést hozhatunk majd.

Partner tartalom  (x)

Forrás: Europabau.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.