A mesterséges intelligencia (AI) hangklónozási technológiájával ma már virtuális emberrablást is el tudnak követni az internetes csalók. A kiberbűnözők arra is képesek a legmodernebb technológiát alkalmazva, hogy egy hozzátartozó, például a gyerek hangján hívják fel a szülőket váltságdíjat követelve, súlyos érzelmi és anyagi károkat okozva az áldozatoknak - hívták fel a figyelmet az ESET szakértői.

A mesterséges intelligencia (AI) hangklónozási technológiájával ma már virtuális emberrablást is el tudnak követni a netes csalók. A kiberbűnözők arra is képesek a legmodernebb technológiát alkalmazva, hogy egy hozzátartozó, például a gyerek hangján hívják fel a szülőket váltságdíjat követelve, súlyos érzelmi és anyagi károkat okozva az áldozatoknak – hívták fel a figyelmet az ESET szakértői.

A csalók a telefonos átverések során egyre gyakrabban használják az AI-t és ez a módszer elég meggyőző ahhoz, hogy a kétségbeesett családtag azonnal fizessen.

A generatív mesterséges intelligencia (GenAI) megkeresi azokat a személyeket, akik a legnagyobb valószínűséggel fizetni fognak. Az AI lehetővé teszi a bűnözők számára, hogy tömegesen hajtsák végre akcióikat.

Vigyázat! Virtuális emberrablást követnek el a kiberbűnözők

Fotó:Pixabay

A hangklónozási technológia már most is képes a hitelesnek tűnő megtévesztésre, és a kiberbűnözők körében egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a hangklónozó szolgáltatások (VcaaS, Voice Cloning-as-a-Service) iránt. Ha ezek elterjednek, minden támadó számára lehetővé válik az ilyen jellegű csalások végrehajtása, különösen ha a GenAI-eszközökkel együtt használják.

A virtuális emberrablások több szakaszból épülnek fel: először  potenciális áldozatokat keresnek, majd azonosítják az "emberrablás" célpontját, így az adott személy gyermekét a közösségi médiában vagy más, nyilvánosan elérhető információk alapján.Ezután kitalálnak egy képzeletbeli, de hihető és megrázó szituációt, és felmérik, melyik a legalkalmasabb időpont a hívásra: például amikor valaki nyaral és távol van otthonától, rokonától.Egy egyszerűen hozzáférhető szoftver segítségével hangfelvételt készítenek, amellyel megpróbálják meggyőzni az áldozatot arról, hogy elrabolták a rokonát.

A közlemény idézi Csizmazia-Darab Istvánt, az ESET termékeit forgalmazó Sicontact Kft. kiberbiztonsági szakértőjét, aki elmondta: az információk forrása szinte mindig a közösségi média.

Az első és legfontosabb szabály, hogy senki ne osszon meg túl sok személyes információt a közösségi médiában. Kerüljék a lakcímek és a telefonszámok közzétételét, ne publikáljanak fényképeket vagy videó- és hangfelvételeket a családtagjaikról, és semmiképp ne osszanak meg részleteket a hozzátartozók aktuális utazásairól!

A szülők használhatnak olyan programokat is, amelyeknek van helymeghatározási funkciójuk, így ellenőrizni tudják, hogy hol van a gyermekük.

Ha valakit feltételezhetően virtuális emberrablás miatt hívnak, tartsa szóval a "rablókat", és ezzel egy időben próbálja meg felvenni a kapcsolatot az állítólag elrabolt személlyel. Bár nem könnyű, de próbáljon nyugodt maradni a felhívott hozzátartozó, és ne osszon meg semmilyen további személyes információt, illetve vegye rá az "emberrablókat", hogy válaszoljanak egy olyan kérdésre, amelyre csak az "elrabolt" tudhatja a választ, és kérje, hogy beszélhessen vele.

Fontos az is, hogy az áldozat a lehető leghamarabb értesítse a helyi rendőrséget.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.