Egy helyben topog a nyomozás egy másfél éve tartó ügyben, amelynek a főszereplője egy nyelviskola, amely úgy nyerte meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fordítási- és tolmácsolási feladatok elvégzésére kiírt közbeszerzését, hogy a pályázati anyagában a referenciaként megadott szakemberberek aláírását meghamisította.

A tendert ugyan megsemmisítette az adóhivatal, a Közbeszerzések Döntőbizottsága pedig másfél évre eltiltotta a nyelviskolát a közbeszerzéseken való indulástól, de a nyelviskola vezetője a hvg.hu-nak azt állította, nem tud a büntetőeljárásról, még csak tanúmeghallgatásra sem idézték be.

Az ügy 2013 júliusában indult: több tolmács azzal fordult az ügyészséghez, hogy a NAV kiírt egyik pályázatának nyertese, egy nyelviskola csalás révén szerezhette meg magának a mintegy húszmillió forintos értékű munkát. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal még 2013. április 13-án tette közzé, hogy fordítási, tolmácsolási és lektorálási feladatokra keres szolgáltatót. A kiválasztott a Szituációs Nyelviskola Kft. lett, az egyik alulmaradt pályázó, a P. és V. Nemzetközi Szolgáltató Kft. azonban nem hagyta annyiban az eredményt és úgynevezett vitarendezési kérelemmel élt. Itt számolt be arról, hogy a győztes vállalkozás az ajánlatában szerepeltetett szakemberek egy részét azok tudomása nélkül szerepeltetett.

A NAV Központi Hivatalánál helyt adtak a kifogásoknak és a Szituációs Nyelviskola ajánlatát érvénytelennek minősítették. Persze több, a dokumentációban tudtuk nélkül feltüntetett tolmácsnak sem tetszett a történet, ők fordultak egy ügyvéd révén az ügyészséghez, amely az V. kerületi Rendőrkapitányságot jelölte ki arra, hogy kivizsgálják, történhetett-e csalás. A tolmácsok állítása szerint a papírjaikhoz (diplomáikhoz, képesítéseik másolataihoz) becsatolt rendelkezésre állási nyilatkozatokon és szakmai önéletrajzaikon sem az ő aláírásuk található.

„A dolgot véletlenül szúrta ki a Magyar Fordítók és Tolmácsok Egyesületének  egyik tagja, aki úgy szerepelt a dokumentációban, hogy semmi köze nem volt a nyelviskolához” – közölte a hvg.hu-val a szervezet akkori elnöke, Schaffler György.

A rendőrség szerint költségvetési csalás történt, miután a közbeszerzés elnyerésén keresztül költségvetési pénzt szereztek volna meg jogtalanul, így az ügyészség tavaly augusztusban a NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságához passzolta át az eljárást.

A NAV viszont visszadobta az ügyet, mert szerinte a nyelviskola megtévesztő magatartásának a célja kizárólag a sértett – azaz a NAV – tévedésbe ejtése volt, illetve azon keresztül a jogtalan haszonszerzés, így 2014. szeptemberében azt kérték az ügyészségtől, hogy a bűncselekményben mégis az eljárni illetékes rendőrség vigye tovább az eljárást – az ügy jelenleg a Nemzeti Nyomozó Irodánál van.

A nyelviskola ügyvezetője egyébként úgy nyilatkozott, semmilyen eljárásról nem tud, szerintük ez csak lejáratás.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Nem nagyon lóg ki a döglött dakota ló lába!!!
Hofipisti
A makulátlan, és egyben sérthetetlen NAV! Emlékszem valami mondásra: a fejétől büdösödik a "tolmácsot kérek".
wagabund
Asszem megjött a nagykövetasszony. Olvassa ezt a hírt, és egyből nem kér tolmácsot.(sem)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.