Jakub Marian cseh nyelvész és térképész, aki rendkívül érdekes térképekkel szerzett magának hírnevet (például arról, hogy az egyes európai országokban ki hozza a karácsonyi ajándékot). Legújabb térképe viszont, legalábbis nekünk, magyaroknak elég szomorú dolgot mutat.

Térképre tette ugyanis, hogyan szerepeltek az egyes országok diákjai a legutóbbi PISA-felmérésen (az adatfelvétel 2015-ös, de csak nemrég kerültek nyilvánosságra az adatok). Ez az a nemzetközi felmérés, ami olyan siralmas képet mutat, hogy egyeseknek még az is eszébe jutott, ki kellene lépni az egészből, mert csak lejáratja a magyar gyerekeket.

A térképek nem abszolút számokat mutatnak, hanem a százalékos eltérést a fejlett országokat tömörítő OECD átlagától. Az első térkép a természettudományos készségeket mutatja:

Két térkép, ami mindent elmond a magyar oktatásrólForrás: jakubmarian.com (ide kattintva megnézhető nagyobban is)

A második térkép még siralmasabb, ez ugyanis az értő olvasás felmérésének eredményeit mutatja: 

Két térkép, ami mindent elmond a magyar oktatásrólForrás: jakubmarian.com (ide kattintva nyílik meg nagyobban)

A tékép nem mutatja az Európán kívüli országokat, de azért a szerző szolgál néhány számmal. Értő olvasás esetében Szingapúr a legjobb, 8,5 százalékkal az OECD átlag felett. Japán 4,7 százalékkal, az Egyesült Államok 0,8 százalékkal jobb, Brazília viszont 17,4 százalékkal rosszabb.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Balog miniszter, Palkovics államtitkár tud olvasni ? Vagy azok közé tartoznak, akik csak hirdetni tudják az igét, de ragozni nem ?
karma1
@justhpeter: Mindjart indul a tamadas a terkep szerkesztoje ellen, hogy hamisitotta az adatokat... Azert a fent emlitett ketto helyeben en mar szegyenemben a fold ala bujtam volna,. hiszen egy egesz nemzedekrol, nemcsak egy sima kis versenyrol volt szo, amin esetleg indul nehany tanulo,.. (Bar versenyre mindig a legjobb tanulokat nevezik be, hiszen ok nemcsak sajat maguknak szerzik a dicsoseget, hanem a tanaraiknak, az iskolanak, es persze a szuleiknek is...)
Ket tokeletlen idiota, pont az es annyi, amennyit orban a nepenek szan: 00, vagyis WC...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.