Elpusztult a Nyíregyházi Állatparkban tartott, Fini névre keresztelt sziamang, a főemlős rekordhosszú életet, 54 évet élt, ezzel rekordot is tartott Európában – olvasható az állatpark Facebook-bejegyzésében.

Elpusztult Fini, Európa legidősebb sziamangja

Fotó: Nyíregyházi Állatpark Facebook-oldala

Az idős hölgy 2010-ben érkezett Hollandiából Nyíregyházára, egy borneói orangután ( Pongo pygmaeus) családdal együtt, az akkor újonnan átadott Zöld piramisba. Mivel egy jól összeszokott csapatról volt szó, ez idáig közös kifutókban éltek az Ázsiában őshonos állatok.

Az éves rutinvizsgálatok mindig azt mutatták, hogy az állat a korához képest nagyon jó egészségi állapotban van, ráadásául a vele együtt élő orangután csapatban született kölyök óta, teljesen megfiatalodott.

Fini, akit csak dadusként emlegetett az állatpark személyzete, mindig játékkal kezdte a napot a 3 éves orangután kislánnyal, ám az elmúlt napokban a gondotók észrevették, hogy egyre lassabban mozog, s az étvágya is csökken. Péntek délután a belső kifutó egy csendes sarkában örökre megpihent az extrém idős kort megélt állat.

A sziamangok ( Hylobates syndactylus) átlag életkora 25-30 év a szabad természetben, így Finita az 54 évével rekord kort ért meg. Ő volt az eddigi legidősebb sziamang Európában.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.