A még fizetendő személyi jövedelemadó (szja) és egészségügyi hozzájárulás, ha összegük nem haladja meg a 200 ezer forintot, idén is fizethető részletekben, pótlékmentesen, a kedvezményt az érintettek az szja-bevallásban kérhetik, ha nem vállalkozók és nem kötelezettek általános forgalmi adó (áfa) fizetésre, az első részletet május 22-ig kell befizetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részére – közölte a NAV.

A legfeljebb hat havi, pótlékmentes részletfizetést az ügyfélkapuval hozzáférhető online felületen, a bevallási tervezet módosításával, vagy a NAV által küldött tervezethez csatolt kiegészítő nyilatkozaton lehet kérni. Aki a 16SZJA nyomtatványon teljesíti bevallási kötelezettségét, ugyanúgy kérheti a részletfizetést a bevallás "C" lapján, az (A) mező kitöltésével.

Az egyes részleteket, a kérelmezett hónapok számától függően június 20-ig, július 20-ig, augusztus 21-ig, szeptember 20-ig, illetve október 20-ig kell befizetni.

Kiemelték, hogy fontos a fizetési határidők betartása, mert, ha az esedékes részlet befizetése elmarad, a kedvezmény érvényét veszti és a tartozást egy összegben kell megfizetni, továbbá ebben az esetben a NAV a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel.

A közlemény szerint az ügyfelek a részletfizetést teljesíthetik bankszámláról átutalással, a közlemény rovatban fel kell tüntetni az adóazonosító jelet, bankkártyával interneten az ügyfélkapun keresztül az eBEV felületen, valamint bankkártyával az adóhivatal kijelölt ügyfélszolgálatain, illetve csekken, amely beszerezhető egyebek mellett a NAV ügyfélszolgálatain.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a fizetési kedvezmény engedélyezéséről a hivatal nem küld külön értesítést, csak az kap visszajelzést, aki nem felel meg a pótlékmentes részletfizetés feltételeinek.

Ugyanakkor azt is hozzátették: aki nem jogosult a pótlékmentes részletfizetésre vagy tartozását hat hónapnál több részletben tudná csak megfizetni, kérheti az általános szabályok szerinti fizetési könnyítést. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók kérelme illetékmentes.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.