Annyi pénz megy el adminisztratív terhekre, mint egészségügyre vagy közoktatásra, és a legjobban a kis magyar cégeknek fáj. A terhek csökkentésének receptje nem egyszerű, de nem is ismeretlen.

Forrás: Index
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
"Egyre többet költ magára a takarékos, olcsó állam
SZERZŐ: LENGYEL L. LÁSZLÓ
A hét évvel ezelőtti választási kampányban a Fidesz fő ígérete az általános adócsökkentés mellett az olcsó állam volt. Ezzel szemben az adóterhelés azóta nőtt, az államháztartás GDP-arányos kiadásai pedig folyamatosan emelkednek, és jóval magasabbak az uniós átlagnál.

A Fidesz kommunikációjának egyik oszlopa, hogy mer nagyokat álmodni és ígérgetni, és ha nem teljesülnek az ígéretek, vagy ejti a témát és előáll valami mással, vagy egyszerűen tagadja a nyilvánvaló tényeket. Látványos példája ennek a 2010-es választások előtti főbb vállalások sorsa, így például az egyszeri, nagy arányú és általános adócsökkentés, az államadósság gyors és drasztikus lefaragása, valamint az állami kiadások jelentős visszafogásának szépen hangzó ígérete. Ezek között kétségkívül egyenes összefüggés van, mert ha a költségvetési bevételeket csökkentik, akkor a kiadásokat is le kell faragni, különben csak az adósságok nőnek.
A közgazdaságtanhoz valamit is konyítók pontosan tudták, hogy a három cél egyszerre nem teljesíthető, mert csupán a bevételek visszaesésének ellensúlyozásához is olyan mértékű költségcsökkentés kellene, hogy az adósság lefaragására már nem maradhat pénz. Azt azonban kevesen gondolták, hogy éppen az ellenkezője történik mindannak, amit ígértek. Az adócsökkentés nem csupán elmaradt, de két tucat új adófajta jelent meg és a teljes adóterhelési arány is növekedett, az állami kiadások is csak nőttek, annak ellenére, hogy az egészségügyből és az oktatásból százmilliárdokat vontak ki, az államadósság abszolút és nettó nagyságrendje pedig emelkedett, GDP-aránya is alig csökkent."
Most ismét ugyanezt ígérgetik, Lázár János nagy munkaerőtartalékként beszélt erről, ami szerinte jelentősen enyhíthetné a versenyszféra egyre nyomasztóbb munkaerőhiányát. Hasonlót már mondtak kormánytagok egy évvel ezelőtt is, 100-150 ezres leépítést helyezvén kilátásba az államgépezetben, de ebből gyakorlatilag semmi sem lett...
quadrocopter
folyt:
Több háttérintézményt megszüntettek vagy átszerveztek ugyan, az állami foglalkoztatottak száma azonban nem csökkent, sőt a bürokrácia összköltsége az idei költségvetésben számottevően emelkedett. Az állami vízfej nem csupán súlyos teher az ország számára, de hatékonytalan működést eredményez, elmélyíti a gazdaság szerkezeti gondjait és akadálya a fenntartható növekedésnek."
Egyre%20többet%20költ%20magára%20a%20takarékos,%20olcsó%20állam%20-%20168%20óra.html

Oszt' jó napot - patkányok!
papa.49
A bürokrácia olyan mint a vérszívó, szívja a társadalom vérét miközben semmit nem ad!!!
Azt a régi tanulmány idézném ahol kipróbálták egy hivatal működése közben ezt a valamit, a lényeg az indulás után még volt értelmes feladatuk, a 3. évben már semmi mást nem csináltak, csak gőzerővel a hivatalom belüli aktatologatást, és közben a létszám a duplájára nőtt!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.