Hirtelen jött a hideg és a késői költésű madarak sem elindulni, sem túlélni nem tudnak egyedül.

Idén nagyon hamar jött be a borongós, hűvös, esős idő – így sok fecske bajban van. Az állatvédőket szinte percenként hívják azok, akik látják, hogy éhen halnak, megfagynak a fecskék – épp csak nem tudják, hogy hogyan segíthetnének rajtuk. 

Életveszélyben vannak a kis fecskék – ezt a megoldást javasolják az állatvédők

Fotó és nyitókép: Fióka és Madármentés Facebook/Andor György

A molnárfecskék utolsó költéseiből származó késői fiókák nem tudtak elvonulni a szüleikkel, így sok helyütt itt ragadtak, sorsukra hagyva. Átvonuló, északról érkező fecskék is keverednek közéjük, a napok óta hűvös idő, a napok óta kisebb-nagyobb szünetekkel állandó eső, a táplálékhiány miatt ők sem tudnak vonulni. De van ahol még repülni sem tudó picik maradtak étlen a fészkekben

írja a Fióka és Madármentés Facebook-oldal.

 A molnárfecskék pillanatokon belül megtanulnak tányérból (párkányról) enni, igen adaptívak. Ott, ahol nagyobb csapat gyűlt össze épületen, ott párkányokra kihelyezett tálkákban (virágalátét, hamutartó) tegyünk ki nekik lisztkukacot. (állatkereskedésekben kapható, nem azonos a csontkukaccal, aminek etetése veszélyes, tilos) Legfrissebb hírek szerint van, ahol már kezdenek lepotyogni – fogy az erejük – az úttestre, járdákra. A madárvédők azt kérik, aki ilyet lát, szedje össze őket, mert ha a földön marad a kis fecske, reggelre elpusztul. Márpedig a molnárfecskék száma évről évre drámaian csökken – tették hozzá a madármentők.

Aki esetleg nem tud vigyázni a madárra, hívhatja az állatvédőket a 06 70 605252-es ügyeleti számon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.