Már közel negyvenen vesztették az életüket egy vírus miatt az Egyesült Államokban, mert felbukkant egy vírus, ami horrortüneteket is produkálhat, és bele is lehet halni. Már létezik ellene védőoltás, csak azzal meg van egy kis gond.

Az influenzáshoz hasonló, súlyos szövődményekkel járó betegséget adenovírusnak hívják, és halált is okozhat. Aki megkapja, az rendszerint már elég rossz állapotban van, amikor a betegséget diagnosztizálják nála, így ilyenkor már nincs jobb megoldás, minthogy irány a kórház.

Horrortüneteket produkál ez az újfajta vírus, ami már több tucat amerikai halálát okozta

Az andenovírus két törzse ellen létezik vakcina, egyelőre azonban csak katonák számára, a hétköznapi polgárokat erre most még nem tesztelik, ezért nem is oltják be, ám ezen a gyakorlaton a Lovelace Légzőszervi Kutatóintézet fertőző betegségekkel foglalkozó orvosa, Adriana Kajon most változtatni szeretne:

Létezik rá oltóanyag, csak a civilek számára még nem engedélyezett, de ez nem jó.

Kajon és kollégái 2011 és 2015 között gyűjtötték össze az adenovírussal kapcsolatos tényeket. Tünetei hasonlóak, mint az influenzának: láz, fejfájás, izületi fájdalom, időnként köhögés, gyomorfájdalom, légzési nehézségek, sőt a betegség egyes törzsei szemfertőzéshez is vezetnek. Az andenovírusnak egyébként 52 különböző törzse létezik. Maga a vírus 2007 környékén tűnt fel, akkor 10 ember halt bele a betegségbe. Kajon és kollégái 2014-15-ben teszteltek 168 diákot, akik influenzásnak tűntek, nagy részük az is volt, de 13-an andenovírussal voltak fertőzöttek.

Kajon szerint a legtöbb klinika és rendelő nem teszteli az andenovírust, de ezen a gyakorlaton szerinte változtatni kell. Egy ideje már nyilvántartást vezetnek azokról, akik megfertőződtek ezzel a betegséggel, hogy minél többet tudjanak róla. De az orvos szerint arra is nagy szükség lenne, hogy a már létező vakcinával oltani lehessen a civil lakosságot is, és nem csak a katonákat. Az andenovírus bármikor az évben felütheti a fejét, de a leggyakrabban és legagresszívebben tél végén vagy tavasszal támad, esetleg a nyár elején.

Forrás: Nuus.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.