A tavalyi Tallinni Fotóhónap "Mondd el" – Portrék a kortárs fotográfiából című kiállítása nyitja szerdán a FUGÁ-ban az önálló észt állam megszületésének 100. évfordulóját ünneplő programsorozatot.

Fotókiállítással köszönti a 100 éves Észtországot a FUGA

A 2017. december 6-án jubiláló Finnország, és a 2018. február 16-án ünneplő Litvánia után Észtország február 24-én ünnepli megszületésének 100. évfordulóját. A nagyszabású jubileumi ünnepségek már 2017 áprilisában elkezdődtek és egészen 2020 februárjáig tartanak – olvasható a magyarországi programok szervezőinek közleményében.

Magyarországon a jubileumi sorozatot a FUGA tárlata nyitja. A Budapesti FotóFesztivál keretében látható csoportos kiállítás a fotográfia mint pszichoanalitikus módszer szerepét hangsúlyozza, miközben a fotóalanyok és témák kiválasztása, valamint a portrék kontextusa révén Észtország közelmúltjáról és társadalmáról is mesél.

Szintén a FotóFesztivál keretében nyílik március 7-én a Molnár Ani Galériában a neves észt képzőművész, Marge Monko tárlata Women of the World, Raise Your Right Hand címmel.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának tanácstermében több szervezet ünnepel majd közösen február 27-én. A rendezvényen az országról, az észt kultúráról és a magyar-észt kapcsolatokról szóló előadásokkal, könyvbemutatóval és a történelem főbb fejezeteit szemléltető kiállítással várják az érdeklődőket.

Az egyetem finnugor tanszéke szabadon látogatható előadássorozatot indított, amelynek során a hallgatóság május 13-ig minden héten más-más szemszögből ismerheti meg az országot, annak elmúlt 100 évét, illetve azt a folyamatos és látványos, de az értékeket is megőrző megújulást, amely az észt kultúra különböző rétegeit jellemzi.

A budapesti Észt Intézet külön is ünnepel és március 1-jén a FUGÁ-ban tartja 20. születésnapját. A programban többek között A fa az észt építészetben című kiállítás megnyitója és a "neozombiposztfolk" stílusban játszó Puuluup duó koncertje is szerepel.

Magyarország legnagyobb észt összművészeti fesztiválján, az Észt héten március 19-től a hagyományos filmvetítések, könyvbemutatók és koncertek mellett Budapestre látogat Edward von Longus észt utcaművész (R)estart Reality című, a hagyományt digitális technikával ötvöző street art projektje.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok