Fronthatást és inkább esőt ígérnek a szakemberek, de lehet azért hózápor is. Sajnos túl meleg lesz, hogy megmaradjon. 

Nincs sok esély a fehér karácsonyra az előrejelzés szerint

A karácsonyi napokban több front is eléri a térséget. A csapadék zöme eső formájában hullhat, inkább csak az időszak második felében, és csak helyenként fordulhat elő hózápor. Az enyhülés miatt a jelenlegi hóréteg fokozatosan olvadni fog – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán az MTI megkeresésére.

Kifejtették: a karácsony előtti napokban erőteljes enyhülés zajlik le a Kárpát-medencében, amely a magasban gyorsabban, a talaj közelében csak lassabban érezteti a hatását. Ezt leginkább a Dunántúlon élők érezhetik majd, ott a hétvégén helyenként akár plusz 10 Celsius-fok is lehet, míg északkelet felé haladva lassabban és csak kisebb mértékben enyhül az idő. Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a hétvégén érkező csapadék eső lesz.

Hétfőn, szenteste napján várhatóan melegfront éri el a térséget, amely több helyen okozhat csapadékot. A magasban és a talaj közelében is enyhe lesz az idő, így – "elég nagy valószínűség mellett" – a lehulló csapadék eső formájában érkezik – írták. A hajnali mínusz 1 és plusz 5 fok közötti értékekről délutánra plusz 5-11 fokig melegszik fel a levegő.

Karácsony első napján, kedden már egy hidegfront éri el térséget, ennek hatására több helyen fordulhat elő csapadék. A front előtt még viszonylag enyhe marad az idő, hajnalban plusz 1-6, délután plusz 2-7 fok valószínű. Késő délutánig a hőmérsékletek fagypont felett maradnak, az addig lehulló csapadék tehát esőnek ígérkezik. Estétől egyre nagyobb területen 0 fok alá csökkenhet majd a hőmérséklet, ezzel párhuzamosan viszont egyre kevesebb helyen számíthatunk csapadékra, inkább csak helyenként fordulhat elő hózápor.

Karácsony második napján, szerdán hajnalra többnyire fagypont alá hűl le a levegő, napközben is csak mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul a hőmérséklet. Az összefüggő felhőzet felszakadozik, a változóan felhős idő mellett több-kevesebb napsütés várható, és csak helyenként fordulhat elő hózápor – írta a meteorológiai szolgálat.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.