A magyar gazdaság tartós és kiegyensúlyozott növekedése várhatóan tovább élénkíti a kapcsolatokat Oroszországgal, és az ottani befektetők előtt is vonzóbbá teszi Magyarországot – jelentette ki Varga Mihály Moszkvában, miután tárgyalt Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszterrel és Nyikolaj Koszovval, a Nemzetközi Beruházási Bank elnökével.

A Pénzügyminisztérium (PM) csütörtöki közleménye szerint a tárcavezető a tanácskozásokat követően kiemelt gazdasági és kereskedelmi partnernek nevezte Oroszországot. Moszkva jelentősége az energiabiztonságban meghatározó, ám az orosz-magyar együttműködésben a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, a vízgazdálkodás és a turizmus is húzóágazat – tette hozzá.

Varga Mihály megjegyezte, hogy az uniós kereskedelmi embargó miatti visszaesést követően az Oroszországgal folytatott kereskedelem forgalma 2017-ben 30 százalékkal, 2018 első 11 hónapjában pedig 20 százalékot meghaladó mértékben bővült. Biztatónak nevezte a magyar vállalatok oroszországi eredményeit is, kiemelve a Mol 1,3 milliárd eurót meghaladó befektetéseit, valamint a magyar agrár- és egészségipari technológia gyors oroszországi terjedését.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.