Hatástalan kézfertőtlenítő szer került a MÁV-hoz, valamint önkormányzati intézményekhez is – derítette ki a 24.hu

Ez a kézfertőtlenítő hatástalan, használata járványügyi kockázatot is rejt

A lap úgy tudja, a kormányhivatal már kezdeményezte az érintett termék kivonását a forgalomból, miután kézfertőtlenítőként való használata járványügyi kockázatot is rejt.

A szóban forgó termék a Gladiolus Kft. Glady-sept márkájú kézfertőtlenítője

Ez a kézfertőtlenítő hatástalan, használata járványügyi kockázatot is rejt

Úgy hirdeti a cég, hogy „folyékony higiénés kéztisztító és fertőtlenítő koncentrátum. Baktericid, fungicid, virucid és tuberkulocid” (baktérium-, gomba- és vírusölő, valamint a TBC-t előidéző baktériumot elpusztító) hatásokat tulajdonítanak neki, de a kormányhivatalnak a 24.hu kérdésére adott válaszából kiderült:

a termék nem rendelkezik megfelelő fertőtlenítő hatással.

A cég a tisztítószerek, higiéniai termékek, vegyi áruk beszerzésére kiírt közbeszerzések egyik nagy nyertese. Csak az elmúlt három évben 17, ilyen jellegű közbeszerzési kiírást találtunk, amelyet a Gladiolus Kft. vitt el. A cégnek a Kecskemét melletti Kerekegyházán van a székhelye, onnan pedig

Kecskemét önkormányzatához, a város intézményeihez – köztük a bölcsődéket, az idősotthonokat, a háziorvosokat, a fogorvosokat, a vérvételi helyeket, az anyatejgyűjtő állomást, a védőnőket irányító szervezethez, illetve óvodákba, múzeumba, színházakba – és a város cégeihez,

Fót önkormányzatához és intézményeihez,

a MÁV-hoz,

az állami/önkormányzati kézben levő busztársaságok és víziközmű szolgáltatók beszerzéseit intéző vállalathoz (Univerzál Beszerző Kft.),

a Magyar Közúthoz,

Budapest Főpolgármesteri Hivatalához,

tehát olyan helyekre is szállított, ahol nemcsak sok ember dolgozik, de rengetegen meg is fordulnak nap mint nap. Kézfertőtlenítőként árulták azt a szert, amelyről a kormányhivatal kimondta, hogy nem rendelkezik a tőle elvárt fertőtlenítő hatással, ezért annak kézfertőtlenítő szerként történő felhasználása jelentős járványügyi és közegészségügyi kockázatot jelent.

A terméket az értékesítők már visszavonták, többségük azt állítja, nem a cég, hanem a hatóság szólt nekik, hogy gond van a termékkel.

A Gladiolus tulajdonos-ügyvezetője a lap megkeresésére azt mondta, még korai messzemenő következtetéseket levonni a laboreredményekből. Bővebb tájékoztatást későbbre ígért.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Lehet ez véletlen,vagy aki intézte csak meg akart felelni feltétlen?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.