Megszületett az elsőfokú ítélet a Malév-ügyben – közölte csütörtökön a Fővárosi Főügyészség. 

Megszületett az ítélet Malév-ügyben: hűtlen kezelés miatt bűnösnek találták a cég két korábbi vezetőségi tagját

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Fővárosi Törvényszék a több százmilliós vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelési ügyben a Malév Zrt. korábbi igazgatósági elnökét, és az egyik volt vezérigazgatót is bűnösnek mondta ki, és őket próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre ítélte. Az ügyészség azonban fellebbezett az ítélet miatt.

A vádirat szerint az ügy egyik vádlottja, a Malév Zrt. egykori igazgatósági elnökeként, a vagyonkezelői kötelességeire vonatkozó szabályokat megszegve, arra utasította vádlott-társait, a Malév Zrt. két akkori vezérigazgatóját, hogy egy, az érdekeltségébe tartozó céggel tanácsadói szerződéseket kössenek.

A többségi tulajdonos elnök utasításának megfelelően, a másik két vádlott a vagyonkezelői kötelességeikre vonatkozó szabályokat megszegve, 2007-2008. években, az ügyben szereplő céggel összesen három tanácsadói szerződést kötött, amelyek alapján a Malév Zrt. a későbbiekben tényleges teljesítés nélkül fizette ki a szerződésekben szereplő megbízási díjak összegét. Erre úgy kerülhetett sor, hogy az egyik vezérigazgató vádlott valótlan tartalmú teljesítési igazolásokat állított ki a ténylegesen el nem végzett tanácsadói feladatokról.

A vádlottak a fenti cselekményükkel a Malév Zrt.-nek összesen több mint 800 millió Ft vagyoni hátrányt okoztak.

Fővárosi Törvényszék a tárgyalások eredményeként kihirdetett ítéletében a volt igazgatósági elnököt – mint felbujtót –, valamint a valótlan teljesítési igazolásokat is kiállító volt ügyvezető igazgatót, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, valamint pénzmosás bűntettében bűnösnek mondta ki, és mindkét vádlottat 2 év börtönbüntetésre, valamint 1 millió forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását mindkét vádlott esetében 4 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a vádlottakat 5 évre eltiltotta attól, hogy gazdasági társaság vezető tisztségviselői legyenek. Harmadik vádlott-társukat a bíróság a vád alól bizonyítottság hiányában felmentette. Az ítélet nem jogerős, a Fővárosi Főügyészség az elítélt vádlottak esetében súlyosításért, végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabása, valamint a pénzbüntetés összegének megemelése érdekében fellebbezett, harmadik, felmentett társuk vonatkozásában pedig a bűnösség megállapítására és büntetés kiszabására irányul az ügyészi fellebbezés.

Forrás: 24.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Komoly ítélet
Fogom a hasam a röhögéstől!!
Gondolom az L ítélek szintén!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
terlasz
15 év kellett ahhoz, hogy megállapítsák azt, miszerint felelőtlenül elköltött aprópénz okozta a MALÉV csődjét, pedig csak egy fideszes trükk volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.