A 22 éves többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos gyorsúszó, Senánszky Petra folyton keresi azokat a módszereket, amelyekkel javíthat a teljesítőképességén. A tavalyi versenyszezon előtt ezért egészségügyi száraz sóterápiára járt. Eredményeiről és a terápia hatásairól kérdezte őt a napidoktor.hu portál.

Mindenekelőtt tisztázták a sportág lényegét:

„Az uszonyos gyorsúszás némileg hasonlít a sima gyorsúszáshoz, csak éppen 1 pár uszony van a lábamon és egy légzőcső segítségével lélegzem. Az úszást gyorsabbá és egyben nehezebbé is teszi az uszony. Ez az úszásfajta megterhelőbb a hátnak és a lábnak, mint a sima úszás.”

Petra háromszor nyert felnőtt Európa-bajnokságot, és már junior korosztályban is kétszeres Európa- és kétszeres világbajnok volt. Emellett kilencszeres felnőtt világbajnok, az aranyérmeit 50, 100 és 200 méteres uszonyos gyorsúszásban szerezte. 3 felnőtt világcsúcsot is tart ezeken a távokon.

Rengeteget edz, ősszel heti 10, tavasszal 13-14 alkalommal. Az edzője minden évben kitalál valamilyen újdonságot, amit beleépítenek a felkészülésébe.  Ilyen volt a sóterápia is:

„A 2015 őszi és téli szezonban jártam: tisztítottam a légzőrendszeremet és külön légzőgyakorlatokat is végeztem a terápia során. Ez nagyon sokat segített abban, hogy a tüdőkapacitásom javuljon és az edzéseken azt is észrevettem, hogy több időt tudok a víz alatt tölteni. A kiúszások nagyon sok oxigént elvesznek a szervezettől, mert az uszonnyal nehéz úszni, nagy erő kell hozzá. Ráadásul, amikor edzéseken légzőgyakorlatokat csináltunk, nekem sokkal könnyebben ment, mint a csapattársaimnak.”

Arról mesél, hogy korábban rendszeresen lebetegedett télen, mivel leterhelt a szervezete.

„Miután elkezdtem az Indisoba járni, a tavalyi évben a betegségek elmaradtak. Szerintem ez a sóterápiának volt köszönhető, mivel kellőképpen ki tudtam tisztítani a szervezetemet.”

- mondja az úszónő, aki közel fél évig, heti 1-2 alkalommal ült be a sóklinikára.

„Rögtön amikor kijöttem, már jobban éreztem magam. Ha jól emlékszem 6 alkalom után már sokkal könnyebben lélegeztem. Az első kezelések után többször kellett fújnom az orromat, kicsit köhécseltem is, de azt mondták ez normális reakció, mert tisztul a szervezetem.”

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.