Ma lenne 70 éves a tavaly elhunyt brit énekes- és dalszerzőlegenda, David Bowie – emlékezik meg róla a 24.

A művész David Robert Jones néven látta meg a napvilágot 1947. január 8-án. Eéső igazi sikere 1969-ig váratott magára, a Holdra szállás ihlette Space Oddity azonban nagy áttörést hozott.

Egy darabig úgy tűnt, egylemezes előadó maradhat, egy évvel későbbi, The Man Who Sold The World című lemezével azonban rácáfolt erre – ekkor alakította ki azóta ikonikussá vált androgün külsejét is.

Ma ünnepelnénk David Bowie 70. születésnapját

1972-es albuma, a The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars a szupersztárok sorába emelte. Ekkor az általa teremtett alteregó, Ziggy Stardust bőrébe bújt, innentől kezdve pedig néhány évente váltogatta a különböző karaktereket, kiérdemelte ezzel a rockzene kaméleonja címét.

Olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Mick Jagger, a Queen, Bing Crosby vagy Tina Turner, producerként pedig többek közt Lou Reed és Iggy Pop első lemeze mellett bábáskodott.

1996-ban a rock halhatatlanja lett, 2006-ban életművéért Grammy-díjat jutalmazták és csillaga van a Hírességek sétányán Hollywoodban. Az egyik legsikeresebb előadóművészként mintegy 140 millió lemeze kelt el. Pályafutása során sikereket ért el színészként, festőként és íróként is.

Utolsó lemeze, a Blackstar 69. születésnapján látott napvilágot, halála előtt mindössze a két nappal. A rákkal másfél évig folytatott küzdelmét 2016. január 10-én vesztette el.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.