Nem kétséges, a következő időszak egyik vezető témája a kétharmad kérdése lesz. Mit lehet vele kezdeni, kell-e nagyvonalú gesztusokat gyakorolni, illetve szabad-e az ellenzék támogatása nélkül hozzányúlni az alkotmányhoz és a minősített többséget igénylő törvényekhez? Bizonyára sokan felidézik majd a magyar politikatörténetnek azt az időszakát, amikor egy kormány már rendelkezett ekkora többséggel; mint ismert, 1994 és 1998 között az MSZP-SZDSZ a parlamenti helyek több mint kétharmadát uralta (279 mandátummal kezdték és 270-nel zárták a ciklust). Ezekben a mostani vitákban számos érv elhangzik majd: lesznek olyanok, akik az akkori koalíció önkorlátozására utalnak, mások viszont majd azokat a döntéseket sorolják, ahol a Horn-kormány erőből lépett. Hogy a nehezen elkerülhető történelemhamisítást kicsit megnehezítsem, négy fontosabb javaslat (a kormányprogram, a házszabály, az önkormányzati törvény és az alkotmány módosítása) kapcsán összegyűjtöttem pár jellemző, a parlamentben elhangzott mondatot ezekből az évekből. Kicsit hosszú lesz, de talán nem tanulság nélküli.

Feltöltő: Sakura
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bra048
Ez nagyon érdekes visszatekintés. Még optimizmusra is okot adhatna, hogy lám 10-
egynehány évvel ezelőtt nagyobb tisztelettel beszéltek egymással a pártok és talán
a dolgok felelősségi oldalát is másképpen látták. Ehhez képest most a FIDESZ-t nagyfokú zsákmányszerzési akarat jellemzi és cinikus-erkölcstelen hozzáállás a hatalom lehetséges gyakorlása során. Persze időközben teljesen megszünt az vádhatóság pártok felettisége,ami jelenleg már teljesen áthatja a FIDESZ politizálását. Előre tudják, hogy bármit minden jogkövetkezmény nélkül megtehetnek. Már nem is kell "jönnek a jogászaink oszt jó napot". Az ügyész maga is tudja, hogy nem ajánlatos szembemenni az "aktuális hatalommal".
Csizmás Kond

Ismét a kétharmad....mondja már meg valaki mi a különbség az egyik kétharmad és a másik kétharmad között ?
csutak
@Csizmás Kond: Kérésed parancs!
Anno Horn Gyufa azt mondta, hogy négyötöd-ös többségi egyetértés (4/5) alatt nem nyúl törvényhez.
Amilyen marha volt betartotta!
Most ez a veszély abszolúte nem fenyeget, hisz "ellenzék nélkül is működik a parlament!"
Akkor kettő pártnak nevezett csürhe volt hatalmon, jelenleg pedig egy csürhe adja ki a létszámot.
Más érdemi nem van, mármint különbség képpen.
Csizmás Kond
@csutak: ...én is sok marhaságot összehordok, de felét sem tartom be...
Szerintem korai a szörnyülködés.
marlin
@csutak: Miért csak egy csürhe?? Szerinted a KDNP jobb mint a többi csürhe??
lópicigáspár
Nem az a lényeg mit mondtak, vagy nem mondtak, hanem mit tettek, vagy sem! Mivel a tettek alapján értékelendő a mű, az bizony elkeserítő!:-(((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.