Kiemelkedő irodalmi munkásságának elismeréseként idén Oravecz Imre kapta a Kárpát-medencei Méhes György-életműdíjat, az erdélyi irodalomért tett szolgálatáért Szakolczay Lajos irodalom- és művészetkritikus Erdélyi Méhes György-díjban részesült, Atlasz vállára veszi a holdat című verseskötetéért pedig Nagy Zalán költő vehette át az Erdélyi Méhes György-debütdíjat – közölte a Méhes György – Nagy Elek Alapítvány.

Éppen május 14-én lenne 108 éves Méhes György, aki a Kossuth-díjával járó anyagi keretet az erdélyi irodalom képviselőinek támogatására ajánlotta. Gyermekei – édesapjuk szellemi örökségét őrizve – létrehozták a Méhes György–Nagy Elek Alapítványt, amely az elmúlt években több mint 40 író és költő munkásságát ismerte el és támogatta.

Átadták a Méhes György-díjakat: Összesen 9000 eurónyi elismerésben részesült három alkotó

Fotó: Méhes György–Nagy Elek Alapítvány

Közleményük szerint a Kossuth-díjas író hagyatékából alapított elismeréseket idén 22. alkalommal ítélték oda a magyar irodalomért tett szolgálatért, valamint kiemelkedő szépirodalmi teljesítményekért. A díjátadót kedden este tartották a kolozsvári Bulgakov Kávéházban, ahol Szakolczay Lajos helyett a díjat felesége, Faragó Laura énekművész és népdalénekes vette át.

Az ünnepi eseményen Méhes György fia, Nagy Elek köszöntőjében kiemelte, hogy

az alapítvány létrejöttével a család régi terve valósult meg: az alapítványon keresztül gondozni édesapja életművét és támogatni a magyar, kiemelten a határon túli magyar kultúrát, különösen az irodalmat.

Az ünnepi eseményen Nagy Elek úgy fogalmazott, nővérével közös hivatásuk édesapjuk szellemi hagyatékának ápolása, aki meséi, családtörténetei, drámái, humorba öltöztetett korkritikái által kimagasló irodalmi örökséget hagyott hátra az utókornak. Nagy Elek elmondása szerint

édesapja mindig is egy jókedvű ember volt, még akkor is, amikor semmi oka nem volt a derűre.

Meséken keresztül tanította a fiatalokat, és mindig bízott a következő generációban, hiszen látta bennük a jövőt – számolt be a Maszol.ro portál az eseményről.

Három alkotó részesült a Méhes György Irodalmi Díjban, amelyeket az író fia, Nagy Elek adott át.

A debütdíjjal idén Nagy Zalán munkásságát ismerték el, akinek ebben az évben jelent meg első verseskötete, az Atlasz vállára veszi a holdat. Az ifjú költő laudációját kötetének szerkesztője, Horváth Benji mondta, aki kiemelte, hogy mennyire ritka az, hogy valaki húsz évesen már egy ennyire sajátos versnyelvvel rendelkezzen.

Az Erdélyi Irodalmi Díj kitüntetettje idén Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas magyar irodalomtörténész, irodalom– és művészetkritikus, szerkesztő lett.

A Kárpát-medencei Méhes György Életműdíjat idén nem más kapta, mint Oravecz Imre Kossuth-díjas író, akinek laudációját – illetve majdnem-laudációját – Fekete Vince József Attila-díjas költő mondta. 

- számolt be a Maszol.ro portál.

A 3000 euróval járó Méhes György-díjjal az erdélyi magyar irodalomért tett szolgálatot és/vagy kiemelkedő szépirodalmi alkotást jutalmaznak. Az 1000 euróval járó Méhes György-debütdíjat pedig rendszerint a legtehetségesebbnek ítélt elsőkötetes alkotó kapja. Az 5000 euróval járó Méhes György-életműdíjat, amelyet évente egy Kárpát-medencei szerzőnek ítélnek oda, a 2022-ben bejegyzett Méhes György – Nagy Elek Alapítvány hozta létre a másik két díj mellé.

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján az alapítvány kuratóriuma dönt. A díjátadó ünnepséget az író születésnapján vagy ahhoz közeli dátumon szervezik meg évente: egyszer Budapesten, egyszer pedig Kolozsváron. A jövő évi díjátadót így Budapesten tartják majd 2025 májusában.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.