Hende Csaba honvédelmi miniszter rendelkezése értelmében az új tisztek kardjukkal tisztelegnek az augusztus 20-i avatáson, ahol a Szent Korona másolata előtt tesznek esküt új hallgatói díszöltözetükben. Az 1945 előtti Ludovika Akadémia hagyományaihoz visszanyúló gyakorlat részét képezi „a hazáért mindhalálig” felkiáltás is. A HETEK cikke arra keresi a választ, hogy mindezzel milyen történelmi örökséget aktualizál a kormány.

Forrás: atv.hu
Feltöltő: dragonita
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
marlin
@Kakastoll: Akkor még azt áruld el, hogy mit kezdjek egy Szent Istvánról bemásolt linkkel!! Mi köze ennek az "elbarmolt" tisztavatáshoz??
Du. 4-óra körül kértelek, hogy tájékozódásul légyszíves olvasd el a Nyugat 1921. évi 19. számában megjelent cikket arról, hogy nem szabadna összekeverni a keresztény jelképeket és a részben pogány, részben kitalált szimbólumokat!!
A moderátortól elnézést kérek, de bemásolom!!
"Természetesen nem kívánhatjuk, hogy a mi anyagiakban leromlott idõnkben is ilyen apparátussal készüljenek neki az ünnepélyeknek, mégis sajnáljuk, hogy egy régi szertartás felújításánál legalább a korszerûségnek és a stílusnak megóvására nem vigyáztak. Mert hiszen, nem kell külön mondanom, a hagyománynak csak akkor van teljes értéke, ha semmi hamis és mesterkélt eszköz nem rontja hatását, s fõképpen egy mûvészi felújításnak arra kell törekednie, hogy a legkisebb részleteiben, éppúgy mint egészében harmonikus benyomást keltsen. Ne vegye hát tõlem rossz néven senki, ha éppen a tradíció tisztaságának és méltóságának megvédése érdekében némi szelíd szemrehányásokat kívánok tenni az ünnepély rendezõségének.

A lovaggá való ütés a régiségben az Úristen, Szûz Mária és valamely szent, rendesen Szent György és Szent Mihály nevében történt. Tudom, hogy a mi korunkban senki sem kívánhatja a középkori, internacionális formákhoz való szigorú ragaszkodást, Pekár Gyula bizonnyal aggodalommal látta volna, ha egy hazafias ünnepségen két ilyen idegen nemzetségû szentet juttatnak vezetõ szerephez. De kérdem én, olyan szûkében vagyunk-e a nemzeti szenteknek? Hát nincs ott Szent László, a "baltacsapással rettenetes László", aki századokon át volt nemcsak a hõs magyar katonának az ideálja, hanem mintaképe a pogány hódítók ellen harcoló keresztes vitéznek is, s így személyében mintegy megtestesítette a magyarság történeti hivatását, a nyugati mûveltség védelmét a keleti betörõk ellen! Az ünnepély rendezõje azonban erre nem gondolt s így esett meg, hogy mindjárt a szertartás kezdetén ezek az anakronisztikus szavak hangzottak el. "Tisztelet adassék az igaz Istennek, aki a mi õseink Hadúrnak neveztek" és a vitézi avatás is e szavakkal történt: "Hadúr nevében vitézzé ütlek". Holott ha csak a Révai-lexikont nyitják föl, megtalálják, hogy Hadúr költött név, a mi õseink soha sem hallották a hírét, még csak százesztendõs sincsen, hiszen csupán 1823-ban találta föl Aranyosrákosi Székely Sándor s azóta lett közkeletû.
......Íme az intõ példa, hogy a tradíciókkal milyen csínján kell bánni és mindig jó kikérni valamely tudós professzor vagy stílértõ mûvész véleményét, különben megesnek az olyan furcsaságok, mint 1921. augusztus 20-án, mikor egy csomó magyar katonát egy ó- skandináv isten nevében ütöttek vitézzé."
Szóval erről ennyit!!
A történelemtudásodról meg az derül ki, hogy valószínű úgy maradtál ki az oskolából, hogy a tanító akkor nősült, és nem akart elmenni a pótvizsgára!! :)
Kakastoll
Szerintem meg vagy nem olvastad folyamatosan amit írtam, vagy nem figyeltél az értelmére.

...a többi meg nagyképűség.
Kakastoll
@kevijeni: nem fog az lenni, itt befejezem.
csutak
Püff neki, nehéz megemészteni a tényeket?
Anakronizmus amit Hende újra kitalált.
Kakastoll
Azt hiszem elbeszéltünk egymás mellett...és ebből adódott a nézeteltérés.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.