A magyar és az európai lakosság hagyományai szerint fehér lisztből készült termékeket fogyasztunk elsősorban, és legtöbbünktől távol áll a barna esetleg a fekete kenyér fogyasztása, illetve a korpák magvak mindennapi felhasználása az étrendünkben. Ennek ellenére a tudatos, egészséges táplálkozásnak mindenképpen tartalmaznia kell vízben oldódó és vízben nem oldódó növényi rostokat, mert ezek az élelmi anyagok annyi jó tulajdonsággal rendelkeznek, hogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül. A diétás és az élelmi rost azonban nem azonos: az élelmi rost megnevezés tágabb értelmű, mindazokat az állati és növényi eredetű rostokat értjük alatta, amelyek az emésztőenzimek lebontó tevékenységének ellenállnak. A diétás rost elnevezés alá kizárólag a jelentős fizikokémiai hatással rendelkező (tehát a betegség megelőzésben hasznos), növényi eredetű rostokat soroljuk.
A rostok jó tulajdonságai, szerepük az étrendünkben
Forrás:
dietetika.info
Feltöltő: georgejr
Felhasználói tartalom,
A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.
Kapcsolódó cikkek
Népszerű az Interneten
Itthon
- 2024. May 1., 20:37
Újabb selyemzsinór Varga Juditnak: Szentkirályi Alexandra sem hiszi, hogy igazat mondott a hangfelvételen
Itthon
- 2024. May 1., 22:35
Kitört a Menczer-Dobrev csata: ezt az országot egyszer már tönkretették
Itthon
- 2024. May 1., 21:27
Deutsch Tamás: Eva Kaili ministránslány Cseh Katalinhoz képest
További ajánlatok
Szórakozás
- 2024. May 1., 08:32
A megtört Vilmos herceg megszólalt a rákkal küzdő Katalin hercegné állapotáról
Nagyvilág
- 2024. May 1., 09:19
Meghalt az egyik legnagyobb kortárs amerikai író – Paul Auster, a New York trilógia szerzője tüdőrákkal küzdött
Itthon
- 2024. April 30., 23:09
Ki kellett dobnia az ablakon kisbabáját egy nőnek Borsodban, hogy menekítse a lángok elől – videó
Új hozzászólás