Az MSZP szerint amennyiben a jövő évi költségvetés-tervezet így marad, csődbe megy Budapest. Horváth Csaba, a szocialista párt fővárosi frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján úgy vélte: 2013-ban "teljesülni fog Orbán Viktor álma", Budapest megszűnik önálló városként létezni. Álláspontja szerint a költségvetés-tervezet jól illeszkedik abba a sorba, amelyben folyamatosan törölték el a fővárosnak járó adóbevételeket.

Mint mondta, a fővárosi és a kerületi önkormányzatoktól 100 milliárd forintot, a BKV-tól további 48 milliárd forint vonnának el. Utóbbi kapcsán megjegyezte: a kormánynak el kellene döntenie, hogy a közösségi közlekedés közérdek-e vagy sem, s ha igen, akkor "kutya kötelessége finanszírozni".

"A fideszes budapesti bábkormány Tarlós István vezetésével szolgai módon hajtotta végre mindazokat az utasításokat, amelyek a budapesti polgárokat megkárosították" - fogalmazott Horváth Csaba, utalva arra, hogy Budapest vezetése "cinikusan" lemondott 300 milliárd forintnyi egészségügyi és 150 milliárdnyi oktatási vagyonról.

Az MSZP számításai szerint jövőre 794 ezer forint lesz az egy budapesti lakosra vetített szolgáltatásromlás értéke, az elmúlt két év pedig 3,4 millió forintos vagyonvesztést okozott minden fővárosi lakosnak. Az ellenzéki politikus úgy vélte: Budapest csődje elkerülhetetlen, ha "a kormány nem tesz le arról a szándékáról, hogy előbb viszi csődbe Budapestet, mint Esztergomot".

Tüttő Kata fővárosi frakcióvezető-helyettes a finanszírozás összetételére utalva arról beszélt, hogy a BKV egy "háromlábú szék", amely felborul, ha az egyik lába elvész. Úgy vélte: a főváros vezetése a BKV hátrányára mondta fel a korábbi, Bajnai-Demszky féle szerződést, a finanszírozás megoldásáról szóló ígéreteket pedig nem tartották be. Példaként említette a dugódíjat, a közműadót és azt, hogy a kormánynak, a fővárosnak, a kerületeknek, valamint az agglomerációnak közösen kell összeadnia a forrásokat, azonban egyikre sem dolgoztak ki konkrétumokat.

Tüttő Kata bírálta azt is, hogy a fővárosi cégek holdingokba kerültek, így a képviselők érdemben nem látnak bele működésükbe, az átszervezés után pedig csak egy lépésre vannak az államosítástól.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Disznópofa
Merre van az a csőd? Nem találom a térképen...:-))) lehet, hogy éppen alattam van és azért nem látom? Ó!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.