szerző: Tanács Gábor Román állampolgár vendégmunkások százai dolgoznak a Homokhátságon a kertészetekben, mert a gazdák nem találnak mást, aki elvégezné a kemény fizikai munkát. A térség polgármesterei sokáig nem tudták eldönteni, kell-e ezzel tenniük valamit. Egy minapi mórahalmi gyilkosság után azonban mindenki kénytelen kiteríteni a lapjait. – Ez a térség mindig is a kertészetekből élt. Csakhogy amikor megszűnt a téesz, az abban dolgozók nem voltak hajlandók alantas munkára elmenni napszámba – magyarázta a kialakult helyzetet Matuszka Antal, a Csongrád megyei Zákányszék polgármestere, mikor nemrég ott jártam. – Idegen munkaerőt kellett keresni. Akkor kerültek ide a román állampolgárok, akik a magyar bér hetven százalékáért vállalták a munkát. A gazdánál valami lyukban meghúzhatták magukat, a fizetés – napi háromszori étkezéssel meg egy doboz cigarettával együtt, amit illett biztosítani – még mindig kevesebb volt, mint a magyar bér. A család eleinte otthon...

Forrás: szabadfold.hu
Feltöltő: dragonita
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr.luigilongo60
@sziráki ágnes: Aki nem elég szegény, abból csinálnak, persze Úniós támogatással a kedves gazdák.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sza
@nehogymá: vannak ilyen " emberek " akik mások nyomorúságát kihasználva akarnak meggazdagodni! Csak nem lehet ellenük védekezni, mert akik ki vannak szolgáltatva azoknak a szavát sehol se hallják, nem is mernek szólni.
Dr.luigilongo60
@sziráki ágnes: Igazából az a baj, hogy a rendszerváltás után ez volt az első, amit a magyarok mesterfokon elsajátítottak, még tanítani sem nagyon kellett.
Ráadásul egyre többen vannak az ilyen férgek.
sza
@Dr.luigilongo60: Na erre csak azt tudom neked mondani hogy lassan már mi is akik bejelentett dolgozók , közalkalmazottak vagyunk se merünk megszólalni , mert azt mondják : Van helyetted más!
Dr.luigilongo60
@sziráki ágnes: Ezért mennek el a fiatalok, mert elegük lett a megaláztatásokból, alulfizetettségből, fenyegetésekből stb.
Mindennek van határa, még ha sokan mást is hisznek erről.
sza
@Dr.luigilongo60: A kormányunk meg azt mondja " tanulmányi szabadságra " mennek. Ezek azt hiszik hogy mindent beveszünk? Nekem már két felnőtt lányom van. Úgy ahogy sikerült munkát találniuk. Illetve az egyik csak most intézi. Hiányszakmát ,( ápolónő. ) tanult, mégis nagyon nehéz. Csak protekcióval!
kukac50
Persze 250 forintos órabérért ne várja már el senki,hogy dolgozzanak.( Csak román)
A 8 órai munkáért fizetnek 5 ezer forintot, kapnak magyar embert aki becsülettel dolgozik

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.