szerző: Tanács Gábor Román állampolgár vendégmunkások százai dolgoznak a Homokhátságon a kertészetekben, mert a gazdák nem találnak mást, aki elvégezné a kemény fizikai munkát. A térség polgármesterei sokáig nem tudták eldönteni, kell-e ezzel tenniük valamit. Egy minapi mórahalmi gyilkosság után azonban mindenki kénytelen kiteríteni a lapjait. – Ez a térség mindig is a kertészetekből élt. Csakhogy amikor megszűnt a téesz, az abban dolgozók nem voltak hajlandók alantas munkára elmenni napszámba – magyarázta a kialakult helyzetet Matuszka Antal, a Csongrád megyei Zákányszék polgármestere, mikor nemrég ott jártam. – Idegen munkaerőt kellett keresni. Akkor kerültek ide a román állampolgárok, akik a magyar bér hetven százalékáért vállalták a munkát. A gazdánál valami lyukban meghúzhatták magukat, a fizetés – napi háromszori étkezéssel meg egy doboz cigarettával együtt, amit illett biztosítani – még mindig kevesebb volt, mint a magyar bér. A család eleinte otthon...

Forrás: szabadfold.hu
Feltöltő: dragonita
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr.luigilongo60
@sziráki ágnes: Aki nem elég szegény, abból csinálnak, persze Úniós támogatással a kedves gazdák.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
sza
Nem él ebben az országban elég szegény ember?
Dr.luigilongo60
@sziráki ágnes: Aki nem elég szegény, abból csinálnak, persze Úniós támogatással a kedves gazdák.
sza
@Dr.luigilongo60: Azt nem értem hogy ilyen munkanélküliség mellett hogy hogy nincs magyar munkás???
nehogymá
azért barátaim mert a gazdák sokkal kevesebbért dolgoztatnak ott lakásért a tescos parizerért rendes ellátást számolnak fel se szombat se vasárnap se esö nap.tudom mert amikor munkanélküli voltam és nem járt semmi egyszerüen nem alkalmaztak ezek a kitünö emberek se morahalmon se ruzsán sehol.spárga szedéskor tömegesen hozzák öket.a munka ügyi központnál jelzik hogy nekik kéne ember aztán ha odamész elküld.a friss telepitésü akácost román melosok metszik stb stb.némelyik olyan aljasul bánik az embereivel hogy rossz nézni meg hallgatni.
Dr.luigilongo60
@sziráki ágnes: Mert a tisztelt gazdák éhbérér szretnének dolgoztatni napi 12 órát.
Tehát választhatsz, vagy belerokkansz a melóba éhbérért és vállalod a megaláztatásokat, vagy megpróbálsz valahogy másképp a felszínen maradni.
Sőt az sem biztos legtöbbször, hogy egyáltalán kifizetik az elvégzett munkádat.
Az emberi büszkeség betonba döngölésének is vannak határai.

Ahol rendesen fizetnek, ott találnak is normális hazai munkaerőt.
sza
@Dr.luigilongo60: Lehet benne valami! Szerencsére az én családom még nem került ilyen helyzetbe. Habár a lányok a nyári diákmunkákról is sok " szépet " tudtak mesélni! Két helyről ki is vettem őket!
sza
@nehogymá: vannak ilyen " emberek " akik mások nyomorúságát kihasználva akarnak meggazdagodni! Csak nem lehet ellenük védekezni, mert akik ki vannak szolgáltatva azoknak a szavát sehol se hallják, nem is mernek szólni.
Dr.luigilongo60
@sziráki ágnes: Igazából az a baj, hogy a rendszerváltás után ez volt az első, amit a magyarok mesterfokon elsajátítottak, még tanítani sem nagyon kellett.
Ráadásul egyre többen vannak az ilyen férgek.
sza
@Dr.luigilongo60: Na erre csak azt tudom neked mondani hogy lassan már mi is akik bejelentett dolgozók , közalkalmazottak vagyunk se merünk megszólalni , mert azt mondják : Van helyetted más!
Dr.luigilongo60
@sziráki ágnes: Ezért mennek el a fiatalok, mert elegük lett a megaláztatásokból, alulfizetettségből, fenyegetésekből stb.
Mindennek van határa, még ha sokan mást is hisznek erről.
sza
@Dr.luigilongo60: A kormányunk meg azt mondja " tanulmányi szabadságra " mennek. Ezek azt hiszik hogy mindent beveszünk? Nekem már két felnőtt lányom van. Úgy ahogy sikerült munkát találniuk. Illetve az egyik csak most intézi. Hiányszakmát ,( ápolónő. ) tanult, mégis nagyon nehéz. Csak protekcióval!
kukac50
Persze 250 forintos órabérért ne várja már el senki,hogy dolgozzanak.( Csak román)
A 8 órai munkáért fizetnek 5 ezer forintot, kapnak magyar embert aki becsülettel dolgozik

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.