A szlovák miniszterelnökkel és a román külügyminiszterrel lezajlott magas rangú találkozókra nagy várakozással tekintett az elszakított területek magyarsága, azonban semmitmondó és erősen szocialista ízű nyilatkozatokon túl mást nem sikerült kiizzadnia magából a magyar diplomáciának. Pontosan úgy, ahogyan Kádár Jánosnak sem sikerült ez 1977-ben és Grósz Károlynak sem 1988-ban. Október elsején Budapesten találkozott Martonyi János magyar és Titus Corlateanu román külügyminiszter, akik megállapodtak abban, hogy az országaik közötti problémákra „párbeszéd útján keresik a megoldást”. Ez aztán az ütős nyilatkozat, mondhatom! De ismerős a szöveg, ugye? Két és fél éve másról sem tud Martonyi meg Németh Zsolt államtitkár beszélni, mint a párbeszéd fontosságáról, csak éppen eredménye nincs a világon semmi sem a nagy párbeszédnek. Pontosabban van, csak nem számunkra. Martonyi ugyanis „teljes nyitottságáról” biztosította kollégáját Andrei Șaguna, a hazai románságot az 1848-49-es magyar...

Forrás: barikad.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
"Andrei Șaguna, a hazai románságot az 1848-49-es magyar szabadságharc ellen lázító, az orosz csapatok útját Erdélyben egyengető ortodox püspök tervezett gyulai szobrának felállításával kapcsolatban, amit egyébként a Fidesz ellenzékből még egyértelműen elutasított. Erre fel a román külügyminiszter elég jól érthetően jelezte: székely autonómiáról szó sem lehet!"
Pilóta
"De sikerült még ennél mélyebbre is jutni, méghozzá nem is akárkinek, hanem magának Orbán Viktornak, aki október 2-án Robert Fico szlovák miniszterelnökkel együtt adta át a Pilisi Szlovákok Központját, amelynek megnyitását „nemzetpolitikai sikernek” nevezte. Az ezt követő megbeszélésen szóba került egy új Duna-híd átadása, valamint közös gázvezetékrendszer kiépítése is a két állam között, de a magyar kormányfő még a szlovák válságkezelés hatékonyságát is megdicsérte. A magyarokat ért jogsértésekről, szlovák állampolgárságuk elvesztéséről, nyelvtörvényről, dunaszerdahelyi szurkolóverésről, Malina Hedvigről, emlékműgyalázásokról még csak szó sem esett. Cserébe Fico azzal kedveskedett, hogy kijelentette: a felvidéki magyarságot háborús bűnösnek bélyegző Benes-dekrétumok megváltoztathatatlanok. Orbán Viktor számára tehát ez a nemzetpolitikai siker."
Pilóta
"Nyilván nem a szlovák központtal van bajom, a Jobbik eddig is elismerte a hazai nemzetiségek egyéni és kollektív jogait. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a mindenkori magyar kormánynak is – a szomszédjainkhoz hasonló vehemenciával – kellene kiállnia az elcsatolt területeinken élő magyarság mellett, nem pedig lapítva, sunnyogva és megalkudva feláldozni érdekeiket a jószomszédi viszony oltárán. Értelmetlen, semmitmondó és mindig ugyanazokat a szocializmus alatt elcsépelt frázisokat puffogtató szándéknyilatkozatok kiadásával kár fárasztani a várakozásokkal és reményekkel teli külhoni és anyaországi magyarságot."
Pilóta
"Persze, fontos az új Duna-híd felépítése meg a gázvezetékrendszer összekapcsolása is, de az állampolgárságától, szavazati jogától, lakcímétől és egészségbiztosításától megfosztott Gubík Lászlót, a százéves Tamás Aladárné Ilonka nénit és felvidéki magyar sorstársaikat vélhetően nem ezek a kérdések érdeklik igazán, mint ahogyan székely testvéreinket sem az új határátkelők megnyitása foglalkoztatja, hanem az autonómia kérdése vagy a Mikó kollégium román államosításának ügye. Véget kellene már vetni egyszer s mindenkorra tehát ennek a térden csúszó szalonpolitizálásnak és ideje lenne már végre sarkunkra állni a megmaradásunkat fenyegető nemzeti sorskérdésekben!

A fideszes mosolydiplomácia ugyanis látványosan becsődölt."
bundi
@Pilóta: most miért másoltad be ezeket újra?
a te véleményed mi erről?
(ha már nem élhetem ki enteromán hajlamaim, mert ő eltűnt)
entero
@bundi: Kezd nem érdekelni annyira a politika, én csak végzem a munkám, teszem a dolgom. Javaslom próbáld meg te is, jobban fizet mint állandóan emlegetni engem majd minden cikk kapcsán...:-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.