Első alkalommal arattak Romániában energiafűzt modern kombájnnal – a Kovászna megyei Kézdiszentkereszt határában. Az ültetvény tulajdonosa pár éven belül minden más kultúrát felszámol. A biomassza a jövő? Domokos Árpád, a betakarított parcella tulajdonosa jelenleg 45 hektár energiafűzzel rendelkezik. Idén 60 hektárra szeretne terjeszkedni, hosszabb távon pedig teljesen áttérne az energiafűz termesztésére, és lemondana az egyéb kultúrákról. Az energiafűz megterem harmadosztályú vagy mocsaras földekben is, az ültetvények elsődleges célja az lenne, hogy az ilyen, egyéb kultúrákra nem alkalmas földterületeket is kihasználják. Ennek ellenére nagyon sok energiafűz-ültetvényt látni élelmiszer előállítására is alkalmas, első osztályú termőföldeken. Domokos gazda úgy látja, azt kell termelni, aminek piaca van, amit könnyen lehet értékesíteni. Az energiafűz piaca pedig folyamatosan növekedik. Romániába ezt a kultúrát néhány éve telepítették be, az első ültetvények most...

Forrás: manna.ro
Feltöltő: adsl70
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

adsl70
"Domokos Árpád" mondhatjuk romániában egy magyar gazda jobban érvényesül, mint itthon na ez a szégyen!
turul72
Nálunk ezt is sikerül majd megfúrni. Rátasznek majd mindenféle környezetvédelmi, környezetterhelési, meg akármilyen adót, hogy a környezetbarát, fűtőérték nélüli gázt használja mindenki.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.