Nem lehet családi napköziben teljesíteni a 2014-től kötelező óvodát. Hiába az ellenzék jó szándékú és racionális javaslata, amit a parlamenti szakbizottság kormánypárti tagjai is támogattak, a minisztérium úgy tűnik hajthatatlan - írja a Feminfo postr blog szerzője.

Tavaly 1109 családi napközibe összesen 7500 gyerek járt. Kit érdekel? A csanák ezután csak bölcsődeként funkcionálhatnak. Már ha csődbe nem mennek az elszipkázott három év felettiek hiányától. Márpedig ha a családi napközi bezár, onnantól a legkisebbek elhelyezésének terhe is az állam vállát fogja nyomni, ami nem kevesebb, mint tizenháromszor drágább mulatság lenne, mintha békén hagynák ezeket a magánintézményeket.

Egy 20 férőhelyes állami bölcsődei egység létrehozása ugyanis 80 millió forintjába kerül az államnak, egy 7 gyereket ellátó családi napközi létrehozása viszont 2 millió forintból kijön. Egy férőhely fajlagos költsége így a bölcsődékben 4 millió forint, a családi napközikben pedig 300 ezer forint. Ugyancsak tizenháromszor olcsóbb egy csanás munkahely létrehozása is, mint egy államié. 13,3 millió forint helyett csak 1 millió forintba kerül.

A csanák jól működő vállalkozásként adót fizetnek és mikro szinten - beszállítóikon, ügyviteli megrendeléseiken keresztül direkt, a náluk elhelyezett gyerekek szüleinek a munkaerőpiaci szerepét nézve indirekt - a gazdaságélénkítésben is szerepet vállalnak. Pont ott vannak, ahol szükség van rájuk, ahol a kisgyermekes anyák vissza tudnak menni dolgozni, és a fizetésükből - teljesen legálisan - fizetnek a gyerekfelügyeletért. Az indirekt foglalkoztatottság növelés költsége bölcsődék esetében családonként 4.000.000 Ft, míg a csanákon keresztül 300.000 Ft.

Részletek a Feminfo cikkében >>>

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.