A desnivel.com szerint a Kancsedzönga csúcsát támadó 11 hegymászó közül 5-en odavesztek, köztük a két magyar, Erőss Zsolt és Kiss Péter. Rajtuk kívül Park Nam Su koreai mászó és két serpa halhatott meg a himalájai csúcsról lefelé ereszkedve - írja a Cink.hu.

Elképzelhetőnek tartja, de megerősíteni nem tudja a Kiss Péter hegymászó lezuhanásáról szóló hírt a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció szóvivője.

Meghalt Erőss Zsolt és Kiss Péter?

Vincze Szabolcs ezt szerdán délben mondta az MTI-nek annak kapcsán, hogy az index.hu az írta: egy spanyol expedíció meg nem erősített hírei szerint Erőss Zsolt kedden jelentette, hogy társa, Kiss Péter vélhetően lezuhant. Ez lehet a magyarázata, hogy az alaptáborból sokáig látcsövön követték Erőss útját, társát viszont nem látták.

Nehéz kimondani, de szinte semmi remény nincs arra, hogy a magyar hegymászók életben vannak - fogalmazott Vincze Szabolcs. Hozzátette: az szinte biztos, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter 7600 méter - a 4-es alaptábor - fölött, a szabadban töltötte az éjszakát, a mentésükre küldött serpák ugyanis sem a táborban, sem a környéken nem találták őket.

A szóvivő valószínűsítette, hogy a serpák - saját biztonságuk érdekében - elindulhattak lefelé, arra azonban kicsi az esély, hogy visszafelé találják meg a két magyar hegymászót.

A két magyar hegymászó eltűnését szerda délelőtt jelentették be, miután a mentésükre küldött serpák sem a 7600 méteren lévő alaptáborban, sem annak környékén nem találták meg Erőss Zsoltot és Kiss Pétert.

Az index.hu cikke felidézi, hogy a mászók közel két napot töltöttek 8000 méter felett, amelyet halálzónaként emlegetnek: az alacsony oxigénszint miatt itt a szervezet nem képes megfelelően működni. Egy éjszakát húztak ki 8300 méteren, haladási sebességükből következtethetően is nagyon kimerültek voltak, valójában már csak vánszorogtak.

Meghalt Erőss Zsolt és Kiss Péter?

A túlélésre esélyt az biztosított volna, ha elérik a még mindig extrém magasságban lévő négyes tábort, és ott hálózsákban tudnak aludni, tudnak maguknak vizet olvasztani és inni, ami fontos a nagy magasságban különösen száraz levegőben. Enni ilyen magasságban és ilyen terhelés után nem igen lehet. Ha a két hegymászó a sátrakon kívül van valahol még életben, akkor az azt jelenti, hogy egyedül valószínűleg már képtelenek a mozgásra.

Erőss Zsolt és Kiss Péter hétfőn jutott fel a Nepál és India határán álló 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára. A magyar hegymászók kimerültséggel küzdöttek, és a lefelé vezető úton el is szakadtak egymástól, és nem érték el a legmagasabban, 7600 méteren fekvő alaptábort.

A hegyen közben lavina zúdult alá, elsodorta a 2-es tábort, egy koreai és egy bangladesi hegymászó meghalt, sokan a szabadban töltötték az éjszakát a mínusz 30 fokban. A magyar hegymászók kimerültséggel küzdöttek.

"A fiúk fáradtak és nagyon le vannak gyengülve, ezért segítséget kell küldeni eléjük" - tájékoztatta korábban az MTI-t Kollár Lajos, aki minél előbb biztonságban szerette volna tudni a csapatot, hogy a monszun miatt legkésőbb május 25-én elindulhassanak lefelé a hegyről.

A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozatot Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ mind a 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó. A Kancsendzönga meghódításával már csak az Annapurna és a K2 van hátra a "nyolcezresek" közül.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hallgatag
Ha a serpák kijelentik, akkor el is tüntek, Ök ismerik 100 éve a hegyet..
Azért felmerül bennem a kérdés:
A XXI. században ezek a hegymászók olyan magasszintü
technikával ( GPRS, GPS,müholdas nyomkövetö, stb:::) vannak felszerelve,
hogy méterpontossággal követhetök...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Január
@bretagne: Aki halál hírét költik az sokáig él!
hallgatag
Ha a serpák kijelentik, akkor el is tüntek, Ök ismerik 100 éve a hegyet..
Azért felmerül bennem a kérdés:
A XXI. században ezek a hegymászók olyan magasszintü
technikával ( GPRS, GPS,müholdas nyomkövetö, stb:::) vannak felszerelve,
hogy méterpontossággal követhetök...
A fekete Lord
@hallgatag: És?
Ez mennyiben zárja ki, eltűnésük lehetőségét?
hallgatag
@A fekete Lord: megtudhatnám, miért kötekszel velem ???
Ha van ilyen kütyüjük, nem tünnek el !!!
Csak hozzászóltam a CIKKHEZ !!!
A fekete Lord
@hallgatag: Nem kötekedek!
Csak, szerintem kütyüvel, meg anélkül is eltűnhetnek.
Én, 6000 m-ig mentem, de hidd el, a kütyüknek semmi köze nincs az eltűnéshez, vagy a nem eltűnéshez, elhiheted!
Kutyafüle
szeretném hinni, hogy élnek még. Emberfeletti amit eddig csinált Erőss Zsolt. Drukkolok nekik.
bretagne
@Január: Igen, ezt a mondást én is ismerem. De most hallom a hírekben, hogy nem keresik őket tovább. Persze, ettől még életben lehetnek. Hiszek abban, hogy nem volt értelmetlen, ami a lábával történt. Jóra kell fordulni.
horpi
sztem kényelmesebb lett volna ha busszal mennek,nem ?
magyarbakancs
@Horizont: Osztom miden szavadat és 100%-ban egyet értek veled.
A figyelmeztetőleg jelekre már kellett volna figyelnie mikkor el fagyott a lába.
Ne kisértsed a sorsod.!!!
töky
Én a feleségét, meg a családját sajnálom. Az asszonyt meg tisztelem azért, hogy ebben a helyzetben is ilyen tárgyilagos, meg fegyelmezett tud maradni, mint Ő . Sok asszony ebben a helyzetben végig visítaná a riportot amit csinálnak vele. Ennek a hölgynek még a hangja sem csuklott meg. Ez is a hegymászástól van? A meghalt mászókat meg isten nyugosztalja a számukra is megálmodott sírhelyükön.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.